Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Elektřina příští rok zlevní, tvrdí šéf ČEZ

  • 134
Domácnosti zaplatí příští rok po letech méně za elektřinu. Řekl to šéf ČEZ Martin Roman v rozhovoru pro MF DNES. "České domácnosti ceny na příští rok potěší," uvedl. O kolik přesně to bude, nicméně vedení největšího podniku v zemi rozhodne až na podzim, kdy se ceny stanovují.

"Nakupujeme v průběhu celého roku," naznačil Roman v připravovaném rozhovoru pro MF DNES, proč není možné vyčíslit ceny už nyní. V poslední době se stupňovala kritika polostátního energetického podniku za to, že jsou ceny příliš vysoké.

"Cena stoupá všude a my se pohybujeme na propojeném trhu. Všechno, s čím se dá na takovém trhu obchodovat, má stejnou či podobnou cenu – elektřina, auta, kubík dřeva. Nemůžeme to prodávat levněji. Na propojeném trhu, který zahrnuje většinu Evropy, máme kolem tří procent, neovlivníme to," reagoval Martin Roman na negativní vnímání ČEZ veřejností.

O tom, že se ceny elektřiny v příštím roce pravděpodobně sníží, informovala MF DNES již v únoru. Z odhadů listu vyplývalo, že by lidé mohli zaplatit o šest až třináct procent méně než letos, a ušetřit tak stokoruny až tisícikoruny. Už šestiprocentní zlevnění by přitom bylo nejvyšší za posledních dvacet let. - více čtěte ČEZ výrazně zlevní elektřinu, možná až o 13 procent

Čtěte ve čtvrtek v MF DNES

Celý rozhovor se šéfem společnosti ČEZ Martinem Romanem čtěte ve čtvrtek 2. července v MF DNES

.
,
Témata: ČEZ, Martin Roman