eBanka se poprvé dostala ze ztrát

  • 11
eBanka vykázala loni podle předběžných výsledků poprvé v historii zisk. Banka po zdanění vydělala 7,2 milionu korun, přičemž ještě o rok dříve měla ztrátu 209 milionů korun. Předchozí ztráty banka, která poskytuje služby pouze formou přímého bankovnictví, vždy zdůvodňovala růstem a získáváním nových klientů.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Romana Mentlíka banka v letošním roce očekává další růst zisku. "Zisk by se měl zvýšit o řád," uvedl. Banka by tak měla vytvořit zisk v desítkách milionů korun.

Zatímco ke konci roku 2000 měla banka přes 40 tisíc klientů, na konci loňského roku to bylo téměř 200 tisíc zákazníků. Za nárůstem počtu klientů stojí především vstup nového majoritního vlastníka České pojišťovny a rozvoj spolupráce s ostatními společnostmi v rámci skupiny.

Klientské vklady tak vzrostly na šest miliard z 2,7 miliardy korun. Banka zároveň zaznamenala nárůst počtu poskytnutých úvěrů na 235,3 ze 117,6 milionu korun.

Letos banka očekává další nárůst počtu klientů, na konci roku jich chce mít 350 tisíc. Kromě růstu ziskovosti a počtu klientů zamýšlí banka rovněž posílit křížový prodej v rámci skupiny a zvýšit podíl malých a středních podniků. Chce rovněž výrazněji expandovat do úvěrové oblasti. "Nebráníme se ani úvahám o hypotékách," dodal Mentlík.

eBanka v roce 2001

Čistý zisk 7,2 milionu
Bilanční suma 10,2 miliardy
Čisté úrokové výnosy 143,3 milionu
Výnosy z poplatků a provizí 155 milionů

Banka v loňském roce otevřela 18 nových obchodních míst, v čemž se odrazil nárůst nákladů, které dosáhly 640 milionů oproti 347 milionům korun v roce 2000. eBanka zahájila činnost v květnu 1998. Koncem roku 1999 do ní kapitálově vstoupila Česká pojišťovna, která drží 98 procent akcií.

Majoritní akcionář je zatím s investicí spokojen. Předseda dozorčí rady banky Petr Dvořák uvedl, že pojišťovna dosud do banky investovala 1,3 miliardy korun. "Celková potřeba investic bude menší než původně očekávaných 3,5 miliardy," dodal s tím, že rovněž návratnost investic bude rychlejší.