Výkonný ředitel e-shopu levneelektro.cz Petr Václav mladší.

Výkonný ředitel e-shopu levneelektro.cz Petr Václav mladší. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Nejpopulárnější e-shop roku 2015 levneelektro.cz pozastavil činnost

  • 223
Jeden z největších českých e-shopů levneelektro.cz společnosti Elektra PV pozastavuje činnost. Na Facebooku o tom ve středu informoval šéf českobudějovické firmy Petr Václav. Společnost s miliardovým obratem tak učinila poté, co jí finanční správa zablokovala majetek a provozní prostředky. Firma loni uspěla v soutěži ShopRoku.

E-shop je mimo provoz od úterý, informoval server Lupa.cz. Na webu je pouze stručné prohlášení s omluvou provozovatelů.

„Omlouváme se, ale z důvodů na straně provozovatelů e-shopu došlo k dočasnému přerušení provozu internetového obchodu. Toto přerušení nemá žádný vliv na již odeslané zaplacené objednávky zákazníků. Nové objednávky není možné nyní činit,“ uvedla firma.

K situaci se posléze ve středu dopoledne vyjádřila i na svém facebookovém profilu. „Společnost Elektra PV s.r.o., provozovatel internetového obchodu levneELEKTRO.cz je bohužel nucena oznámit, že z důvodu nepředvídatelných a závažných provozních okolností, jejichž příčiny a konkrétní dopady doposud sama zcela nezná, je nucena prozatím pozastavit svou činnost,“ napsal Václav v prohlášení.

TIP: Z každého nákupu část peněz zpět

Jednoduše navštívíte e-shop přes stránky VratnéPeníze.cz a ne napřímo a objednáte jako obvykle. Zpětně vám bude vyplacena odměna v podobě tzv. „vratných peněz“. Odkaz pro levnější nákupy ZDE.

„Společnost s 24letou historií, která vždy dostála všem svým závazkům, dnes stojí před největším problémem za dobu své existence. Snaží se jej vyřešit korektně a dle všech právních i morálních předpisů,“ uvedl ředitel.

Podrobnosti odpoledne doplnil marketingový ředitel e-shopu Ondřej Liška. „Důvodem mají být neodvedené platby za DPH řetězce dalších firem. Netýká se to konkrétního nedoplatku společnosti Elektro PV, která e-shop provozuje, ale jedná se o přenesenou daňovou povinnost za ostatní subjekty, se kterými společnost obchodovala, a to jak dodavatelské, tak odběratelské,“ řekl ČTK.

Zastavení provozu je podle něj preventivní. „Nechtěli jsme se dostat do situace kdy zákazník objedná a zaplatí on-line a nedostane to zboží,“ dodal Liška s tím, že jednatelé se se situací zatím seznamují.

Firma měla roční obrat miliardu korun

Jihočeský internetový obchod, který má centrální sklad v Českých Budějovicích, uspěl v anketě ShopRoku 2015 srovnávače Heuréka, kdy vyhrál cenu popularity i kategorii elektro.

Václav v listopadu 2014 v rozhovoru pro iDNES.cz uvedl, že firma má roční obrat 1,3 miliardy korun, sto zaměstnanců a měsíčně prodá zboží za zhruba 100 milionů (rozhovor si přečtěte zde). Ve finančním roce 2014/2015 tržby podle ČTK klesly na 1,03 miliardy korun.

Firmu založil v roce 1992 Petr Václav starší jako velkoobchod s elektrem. Po osmi letech k němu nastoupil stejnojmenný syn, který firmu z větší části řídí. „Velkoobchod s nástupem internetu po roce 2000 začal upadat. Naším problémem bylo, že nám trochu ujel vlak. Do internetového byznysu jsme nastoupili až v roce 2005,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Václav mladší.