Petr Žaluda, šéf Českých drah

Petr Žaluda, šéf Českých drah | foto: Petr Kupec, MF DNES

Dozorčí rada Českých drah probere v pátek odvolání šéfa Žaludy

  • 43
České dráhy čeká v pátek možná další velké personální zemětřesení. Dozorčí rada drah bude v pátek řešit, zda odvolá šéfa drah Petra Žaludu a celé představenstvo. Důvodem má být fakt, že před necelými dvěma týdny odvolaly dráhy bez konzultace s ministrem předsednictvo ČD Cargo.

"Dostali jsme pozvánku, kde je jako třetí bod odvolání týmu Petra Žaludy," potvrdil člen dozorčí rady Českých drah Vladislav Vokoun. "Nechápu, proč se to navrhuje," dodal. Pod pozvánkou je podepsaný šéf dozorčí rady a náměstek ministra Jaroslav Král.

Podle informací MF DNES se ale zvyšuje tlak na stažení tohoto bodu z páteční programu dozorčí rady.

Ministr dopravy Gustav Slamečka na tiskové konferenci plány ministerstva dopravy na personální výměny mírnil. Podle něj jde hlavně o polštář pro případ, že by situace ve firmě nabraly rychlý spád a bylo potřeba rázně zasáhnout.

"Museli jsme si vytvořit časový prostor a v tuto chvíli má podle Slamečky současné vedení Českých drah podporu. "Rozhodneme se podle vývoje situace. S panem Žaludou jsem v každodenním kontaktu," řekl Slamečka. "Důležité bude hlavně, jak dopadne audit," dodal.

Návrh na výměnu přichází v době, kdy se vláda v demisi zavázala, že nebude provádět žádné personální změny. České dráhy jsou přitom nejen jednou z největších státních firem, ale současně i jedním z největších příjemců dotací.

Výsledek hlasování je teď značně nejasný: zatímco Žaludův tým má podporu odborářů, kteří jsou v dozorčí radě, hodně bude záležet na hlasování sociálních demokratů v dozorčí radě, například Karla Březiny nebo Jaroslava Palase.

Mělo by ministerstvo vyměnit vedení Českých drah?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 20. července 2010. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 3682
Ne
Ne 352