Prodej Versace je na spadnutí. Dědička impéria může rozhodnout už v úterý

  • 13
Prodej italské módní firmy Versace může být oznámen „v řádu hodin“. S odvoláním na nejmenované zdroje to v pondělí napsal list Corriere della Sera. Italský deník dodal, že sestra zesnulého zakladatele a současná umělecká ředitelka společnosti Donatella Versace svolala na úterý setkání se zaměstnanci, na němž by mohla učinit oficiální oznámení.

Italský list Corriere della Sera odhaduje hodnotu značky s logem s hlavou Medúzy na dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard Kč). Některé zprávy hovoří o tom, že mezi zájemci o koupi může figurovat i americké luxusní klenotnictví Tiffany & Co. Podle tří zdrojů agentury Reuters je kupujícím americký výrobce módních doplňků a oblečení Michael Kors Holdings.

Poté, co v roce 2014 odkoupila 20procentní podíl ve Versace americká investiční společnost Blackstone, zvažovala milánská firma vstup na burzu. Finanční injekce ve výši 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč) tehdy měla zaplatit  expanzi do zámoří i pomoci právě s veřejnou nabídkou akcií. Šéf firmy Jonathan Akeroyd však počátkem tohoto roku prohlásil, že s ní nespěchá.

Módní značka na nákupech

Michael Kors známý svými koženými taškami se netají ambicí rozšiřovat své portfolio o další luxusní značky. Loni koupil za 1,2 miliardy dolarů britského výrobce obuvi Jimmy Choo.

Firmu Versace založil v roce 1978 módní návrhář Gianni Versace. Hlavní akcionářkou s podílem 50 procent je Allegra Versace, které tento podíl odkázal její strýc Gianni. Matka Allegry Donatella vlastní podíl 20 procent. Zbývající podíl drží Santo Versace, bratr Donatelly a Gianniho. Po zavraždění svého zakladatele v roce 1997 v Miami se módní koncern potýkal řadu let s problémy.

V roce 2017 vykázala firma díky snížení nákladů a obměně kolekcí opět zisk ve výši 15 milionů eur (384 milionů Kč). Obrat se vyšplhal na 686 milionů eur, napsala agentura APA. Šéf Akeroyd v červnu uvedl, že koncern usiluje v krátkodobém horizontu o obrat ve výši jedné miliardy eur.