Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká firma dobývá svět. Vsadila na kamennou vatu

  8:00 – ADVERTORIAL
Nové logo, nová továrna a unikátní produkt k ozelenění střech. Česká společnost Dehtochema‑TN se 150letou tradicí v oboru tepelných izolací a hydroizolací, která je od roku 2008 součástí nadnárodní korporace TECHNONICOL, vstoupila do roku 2021 s jasnou vizí – stát se lídrem v oboru.

Aréna pro CSKA Moskva. Při její stavbě byl použit materiál TECHNONICOL CARBON PROF 300 od korporace TECHNONICOL, které je DEHTOCHEMA‑TN součástí | foto: Dehtochema‑TN

Za prvními hydroizolačními pásy, které se objevily na území České republiky, stála už před více než 150 lety továrna v Bělé pod Bezdězem. Právě tam sídlí i dnešní společnost Dehtochema‑TN, která sází na tradici. Rozhodně však neusíná na vavřínech – neustále inovuje své produkty a neopomíná ani svou pozici silného hráče na trhu.

„Změna loga, ke které došlo na konci minulého roku, je prvním krokem v procesu rebrandingu naší společnosti. Naším hlavním cílem je vybudování silné organizace, která se stane lídrem v oblasti izolačních a hydroizolačních materiálů na tuzemském i zahraničním trhu a bude poskytovat kvalitní služby, výrobky a inovativní metody řešení spojené s aplikací svých výrobků,“ potvrzuje marketingová manažerka firmy Radana Mičkalová.

Společnost zabývající se prodejem tradičních asfaltových pásů, šindelů a dalších produktů plánuje svým zákazníkům poskytnout ještě lepší servis, a posílit tak ryze českou značku, jejíž historie se datuje až k roku 1868.

Exupéry International School nacházející se v Lotyšsku. Při její realizaci byl použit TECHNONICOL CARBON PROF 300 a TECHNOROOF N30

„Naše portfolio aktuálně obsahuje různé typy produktů, mezi něž patří tradiční asfaltové pásy, šindele a penetrace. Od roku 2017 jsme do naší nabídky postupně úspěšně implementovali produkty jako je XPS polystyren, PIR desky, skelnou vatu, montážní pěny, kamennou vatu a obchodní zboží. Prioritou našeho rozvoje v příštích letech bude implementace systémových řešení v rámci celého trhu a prodej kamenné vaty,“ upozorňuje Radana Mičkalová.

Nový závod bude produkovat mimořádně účinnou izolaci

Právě kamenná minerální vata je jedním z opěrných bodů budoucnosti firmy. Korporace TECHNONICOL, kterého je DehtochemaTN součástí, proto staví zbrusu nový výrobní závod 60 km severně od Liberce, v polském městě Wykroty.

„První produkty by v závodu měly vznikat již v první polovině letošního roku, práci v něm najde zhruba 180 zaměstnanců. Továrna se staví na ploše o rozloze 19,5 hektaru, což samo o sobě ukazuje rozsah projektu a velikost budoucí produkce,“ říká ředitel společnosti Dehtochema-TN Aleš Dostál.

Koncertní hala Great Amber je dominantou lotyšského města Libava. Při její realizaci byl použit materiál LOGICROOF V-RP 2.0 mm a TECHNOROOF N30

Minerální vata TECHNONICOL, která se bude v polském závodu vyrábět, je mimořádně účinný izolační materiál uznávaný i u nejnáročnějších zákazníků. „Kromě izolační funkce je minerální vata také vysoce ohnivzdorná. Ideální je rovněž pro zvukové a izolační příčky,“ popisuje Aleš Dostál.

Zelené střechy bez prorůstajících kořenů

Dehtochema-TN přinese na český a slovenský trh také inovativní řešení, které umožňuje u zákazníků velmi žádané ozelenění střech. Jedná se o produkt LOGICROOF V-GR, tedy izolační fólii zesílenou skelnými vlákny, která obstála ve zkoušce odolnosti proti prorůstání kořenů metodou FLL (jedná se o zkušební metodu pro zelené střechy dle směrnic německého Výzkumného ústavu pro rozvoj a tvorbu krajiny – pozn. red.).

Odolnost proti prorůstání kořenů je přitom při ozeleňování střech velice důležitá, představuje totiž hlavní přirozený předpoklad pro funkční střešní izolaci.

„Díky úspěšnému absolvování této významné zkoušky nyní můžeme říci, že naše izolační fólie LOGICROOF V-GR s vysokým obsahem polymerů splňuje veškerá kritéria pro extenzivní a intenzivní ozelenění střech, která jsou nezbytná pro vyhovění požadavkům na odolnost proti prorůstání kořenů, zejména proti oddenkům pýru, podle směrnice FLL pro zelené střechy a podle normy DIN EN 13948,“ říká ředitel společnosti Dehtochema-TN Aleš Dostál. Dodává přitom, že produkt LOGICROOF V-GR byl podroben příslušné dvouleté zkoušce v renomovaném výzkumném institutu Weihenstephan ve Freisingu nedaleko Mnichova, aniž by u něj došlo k jakémukoli narušení.

Zelené střechy v současnosti nejsou jen estetickým prvkem, jak byly v Česku vnímány v minulosti. Především ve městech jich přibývá, a to zejména proto, že fungují vlastně jako taková přírodní ekologická klimatizace.

„Opomenout nelze výhody zelených střech z hlediska nákladů, například v souvislosti s jejich izolační schopností a schopností působit jako tepelná vyrovnávací zóna. Snadněji se tak udržuje teplota v místnostech jak v letních, tak v zimních měsících. Navíc v některých státech Evropy je již legislativa upravená tak, že finančně podporuje vznik nových zelených střech a do budoucna se dá předpokládat, že tímto trendem se vydají i ostatní. U nás můžeme vidět první snahu podpory pro výstavbu zelených střech v programu Nová zelená úsporám,“ uvádí Aleš Dostál, ředitel firmy Dehtochema-TN, která chce svým produktem LOGICROOF V-GR přispět k rozšiřování zelených střech v tuzemsku.

Historie společnosti DEHTOCHEMA-TN

První hydroizolační pásy, přesněji dehtované a později asfaltované papírové lepenky, se v tuzemsku objevily již v 19. století. Jejich historie je úzce spojena právě se společností Dehtochema-TN, která za uplynulých 150 let prošla řadou výrazných proměn. Počátky společnosti, jež navazují na výrobní závod DEHTOCHEMA, se totiž datují až do roku 1868, kdy byla K. C. Menzelem v Bělé pod Bezdězem vystavěna továrna na papír a kamenitou lepenku, a také na závod BITUMAT, založený v roce 1875. Výroba nepřetržitě pokračovala i v poválečném období, kdy byl v roce 1946 výrobní závod začleněn pod Severočeské papírny.

V roce 1991 byla společnost DEHTOCHEMA privatizována a v roce 1996 došlo k fúzi se společností BITUMAT. Vznikl tak nově obchodní subjekt s názvem BITUMAT DEHTOCHEMA, s.r.o.

Zásadním milníkem ve vývoji společnosti byl rok 2008, kdy se stala součástí nadnárodní korporace TECHNONICOL, díky tomu získala nejen nové znalosti v oblasti zpracování asfaltových hmot, ale také přístup k moderním materiálům z ostatních závodů koncernu. V současné době společnost užívá název DEHTOCHEMA-TN, a. s., a aktuálně se zabývá prodejem asfaltových pásů a šindelů, extrudovaných polystyrenů, kamenné vaty, PIR a PVC fólií včetně příslušenství.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Pražská burza vystoupala nejvýš od roku 2008

23. dubna 2024  17:11

Pražská burza vystoupala nejvýš za posledních téměř šestnáct let. Index PX posílil během úterního...

Nesnězeno zachránilo přes dva miliony balíčků jídla, funguje v několika zemích

23. dubna 2024  15:58

Platforma pro záchranu jídla Nesnězeno spolupracuje s více než třemi tisíci partnery, mezi něž...

Ostře sledované sudy. Jak se v Koreji kousek od pláže skladuje jaderný odpad

23. dubna 2024  13:53

Silný vítr zvedá mořské vlny, které se rozbíjejí o velké skály. Několik návštěvníků této turisticky...

ČNB může ještě snížit sazby. Pak už bude velmi opatrná, uvedl guvernér Michl

23. dubna 2024  11:56

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...