Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká firma dobývá svět. Vsadila na kamennou vatu

  8:00 – ADVERTORIAL
Nové logo, nová továrna a unikátní produkt k ozelenění střech. Česká společnost Dehtochema‑TN se 150letou tradicí v oboru tepelných izolací a hydroizolací, která je od roku 2008 součástí nadnárodní korporace TECHNONICOL, vstoupila do roku 2021 s jasnou vizí – stát se lídrem v oboru.

Aréna pro CSKA Moskva. Při její stavbě byl použit materiál TECHNONICOL CARBON PROF 300 od korporace TECHNONICOL, které je DEHTOCHEMA‑TN součástí | foto: Dehtochema‑TN

Za prvními hydroizolačními pásy, které se objevily na území České republiky, stála už před více než 150 lety továrna v Bělé pod Bezdězem. Právě tam sídlí i dnešní společnost Dehtochema‑TN, která sází na tradici. Rozhodně však neusíná na vavřínech – neustále inovuje své produkty a neopomíná ani svou pozici silného hráče na trhu.

„Změna loga, ke které došlo na konci minulého roku, je prvním krokem v procesu rebrandingu naší společnosti. Naším hlavním cílem je vybudování silné organizace, která se stane lídrem v oblasti izolačních a hydroizolačních materiálů na tuzemském i zahraničním trhu a bude poskytovat kvalitní služby, výrobky a inovativní metody řešení spojené s aplikací svých výrobků,“ potvrzuje marketingová manažerka firmy Radana Mičkalová.

Společnost zabývající se prodejem tradičních asfaltových pásů, šindelů a dalších produktů plánuje svým zákazníkům poskytnout ještě lepší servis, a posílit tak ryze českou značku, jejíž historie se datuje až k roku 1868.

Exupéry International School nacházející se v Lotyšsku. Při její realizaci byl použit TECHNONICOL CARBON PROF 300 a TECHNOROOF N30

„Naše portfolio aktuálně obsahuje různé typy produktů, mezi něž patří tradiční asfaltové pásy, šindele a penetrace. Od roku 2017 jsme do naší nabídky postupně úspěšně implementovali produkty jako je XPS polystyren, PIR desky, skelnou vatu, montážní pěny, kamennou vatu a obchodní zboží. Prioritou našeho rozvoje v příštích letech bude implementace systémových řešení v rámci celého trhu a prodej kamenné vaty,“ upozorňuje Radana Mičkalová.

Nový závod bude produkovat mimořádně účinnou izolaci

Právě kamenná minerální vata je jedním z opěrných bodů budoucnosti firmy. Korporace TECHNONICOL, kterého je DehtochemaTN součástí, proto staví zbrusu nový výrobní závod 60 km severně od Liberce, v polském městě Wykroty.

„První produkty by v závodu měly vznikat již v první polovině letošního roku, práci v něm najde zhruba 180 zaměstnanců. Továrna se staví na ploše o rozloze 19,5 hektaru, což samo o sobě ukazuje rozsah projektu a velikost budoucí produkce,“ říká ředitel společnosti Dehtochema-TN Aleš Dostál.

Koncertní hala Great Amber je dominantou lotyšského města Libava. Při její realizaci byl použit materiál LOGICROOF V-RP 2.0 mm a TECHNOROOF N30

Minerální vata TECHNONICOL, která se bude v polském závodu vyrábět, je mimořádně účinný izolační materiál uznávaný i u nejnáročnějších zákazníků. „Kromě izolační funkce je minerální vata také vysoce ohnivzdorná. Ideální je rovněž pro zvukové a izolační příčky,“ popisuje Aleš Dostál.

Zelené střechy bez prorůstajících kořenů

Dehtochema-TN přinese na český a slovenský trh také inovativní řešení, které umožňuje u zákazníků velmi žádané ozelenění střech. Jedná se o produkt LOGICROOF V-GR, tedy izolační fólii zesílenou skelnými vlákny, která obstála ve zkoušce odolnosti proti prorůstání kořenů metodou FLL (jedná se o zkušební metodu pro zelené střechy dle směrnic německého Výzkumného ústavu pro rozvoj a tvorbu krajiny – pozn. red.).

Odolnost proti prorůstání kořenů je přitom při ozeleňování střech velice důležitá, představuje totiž hlavní přirozený předpoklad pro funkční střešní izolaci.

„Díky úspěšnému absolvování této významné zkoušky nyní můžeme říci, že naše izolační fólie LOGICROOF V-GR s vysokým obsahem polymerů splňuje veškerá kritéria pro extenzivní a intenzivní ozelenění střech, která jsou nezbytná pro vyhovění požadavkům na odolnost proti prorůstání kořenů, zejména proti oddenkům pýru, podle směrnice FLL pro zelené střechy a podle normy DIN EN 13948,“ říká ředitel společnosti Dehtochema-TN Aleš Dostál. Dodává přitom, že produkt LOGICROOF V-GR byl podroben příslušné dvouleté zkoušce v renomovaném výzkumném institutu Weihenstephan ve Freisingu nedaleko Mnichova, aniž by u něj došlo k jakémukoli narušení.

Zelené střechy v současnosti nejsou jen estetickým prvkem, jak byly v Česku vnímány v minulosti. Především ve městech jich přibývá, a to zejména proto, že fungují vlastně jako taková přírodní ekologická klimatizace.

„Opomenout nelze výhody zelených střech z hlediska nákladů, například v souvislosti s jejich izolační schopností a schopností působit jako tepelná vyrovnávací zóna. Snadněji se tak udržuje teplota v místnostech jak v letních, tak v zimních měsících. Navíc v některých státech Evropy je již legislativa upravená tak, že finančně podporuje vznik nových zelených střech a do budoucna se dá předpokládat, že tímto trendem se vydají i ostatní. U nás můžeme vidět první snahu podpory pro výstavbu zelených střech v programu Nová zelená úsporám,“ uvádí Aleš Dostál, ředitel firmy Dehtochema-TN, která chce svým produktem LOGICROOF V-GR přispět k rozšiřování zelených střech v tuzemsku.

Historie společnosti DEHTOCHEMA-TN

První hydroizolační pásy, přesněji dehtované a později asfaltované papírové lepenky, se v tuzemsku objevily již v 19. století. Jejich historie je úzce spojena právě se společností Dehtochema-TN, která za uplynulých 150 let prošla řadou výrazných proměn. Počátky společnosti, jež navazují na výrobní závod DEHTOCHEMA, se totiž datují až do roku 1868, kdy byla K. C. Menzelem v Bělé pod Bezdězem vystavěna továrna na papír a kamenitou lepenku, a také na závod BITUMAT, založený v roce 1875. Výroba nepřetržitě pokračovala i v poválečném období, kdy byl v roce 1946 výrobní závod začleněn pod Severočeské papírny.

V roce 1991 byla společnost DEHTOCHEMA privatizována a v roce 1996 došlo k fúzi se společností BITUMAT. Vznikl tak nově obchodní subjekt s názvem BITUMAT DEHTOCHEMA, s.r.o.

Zásadním milníkem ve vývoji společnosti byl rok 2008, kdy se stala součástí nadnárodní korporace TECHNONICOL, díky tomu získala nejen nové znalosti v oblasti zpracování asfaltových hmot, ale také přístup k moderním materiálům z ostatních závodů koncernu. V současné době společnost užívá název DEHTOCHEMA-TN, a. s., a aktuálně se zabývá prodejem asfaltových pásů a šindelů, extrudovaných polystyrenů, kamenné vaty, PIR a PVC fólií včetně příslušenství.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...