Lesy ČR. Jeseníky. Ilustrační foto.

Lesy ČR. Jeseníky. Ilustrační foto. | foto: Lesy ČR.

Do čela Lesů ČR jmenoval ministr Daniela Szóráda z vedení IKEA

  • 16
Ministr zemědělství Marian Jurečka jmenoval podle informací MF DNES Daniela Szóráda novým generálním ředitelem státního podniku Lesy České republiky. Ten dosud pracoval jako manažer společnosti IKEA Industry. Řízením Lesů je již téměř rok a půl pověřen ekonomický ředitel Michal Gaube.

Předchozího ředitele Svatopluka Sýkoru odvolal z čela firmy koncem roku 2012 tehdejší ministr Petr Bendl (ODS).

První spekulace, že by se novým šéfem firmy měl stát Szórád, se objevily minulý týden. Jurečka údajně jméno v úterý oznámil spolustraníkům. Management společnosti IKEA Industry ve čtvrtek oznámil svým zaměstnancům, že Szórád skupinu IKEA skutečně opouští a stane se ředitelem Lesů ČR.

"Považoval jsem za důležité, aby se generálním ředitelem společnosti Lesy ČR stal člověk, který má prokazatelné dlouholeté manažerské zkušenosti, odborné vzdělání a nebyl v uplynulých několika letech spojen s žádným ze smluvních partnerů tohoto státního podniku," uvedl nyní ministr zemědělství.

Szórád by chtěl obnovit důvěru veřejnosti ve státní podnik, za prioritu považuje také podporu zaměstnanosti a zpracování suroviny v tuzemsku.

"Jde mi především o nastolení transparentního prostředí, které přispěje ke stabilizaci lesnicko-dřevozpracujícího sektoru. Tím nemyslím, že by měl podnik rezignovat na vysoký standard hospodaření nebo se nezabývat efektivitou svých činností. Jde spíš o to, najít a uplatnit odbornou veřejností akceptovatelné postupy pro nakládání se státním majetkem," prohlásil Daniel Szórád.

Dvaačtyřicetiletý Szórád má bohatou zkušenost v lesnickém oboru. Kontroverze u jeho osoby vyvolává skutečnost, že byl mezi lety 2001 a 2009 obchodním ředitelem firmy CE WOOD, která se nyní soudí s Lesy ČR o 3,72 miliardy korun za zrušené smlouvy.

IKEA Industry patří pod švédský nábytkářský holding IKEA. Jde o skupinu společností vyrábějících nábytek a desky či panely z materiálů na bázi dřeva. Součástí jejich činnosti je podle firemního webu vývoj výrobních kapacit a strategických obchodních oblastí. Celkově pro firmu  pracuje asi 18 tisíc zaměstnanců v 11 zemích.

,