Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Další půlmiliarda pro ČSA. Chartery prodaly aeroholdingu

  • 34
České aerolinie získaly další významnou finanční injekci pro své podnikání. Za 530 milionů korun prodaly svoji dceřinou společnost Holidays Czech Airlines Českému aeroholdingu.

Transakci potvrdila mluvčí Českého aeroholdingu (ČAH) Michaela Lagronová, částka je už zaplacená. Cena vyplynula ze znaleckého posudku. Ještě v roce 2010 přitom znalci stanovili cenu firmy zaměřené na charterové lety na 181 milionů korun. Rozdíl je podle ní daný tím, že posudek za rok 2010 vznikal k jiným účelům a firma se mezitím také zvětšila a uzavřela nové smlouvy.

"Teď se posudek dělal už jako na samostatnou již fungující dceřinou společnost s vyšším počtem letadel, větším počtem zákazníků a již jasnějším ekonomickým potenciálem," uvedla Lagronová.

Holidays Czech Airlines se zaměřují na nepravidelnou charterovou dopravu. Firma má od jarního letového řádu převzít kvůli úsporám i provoz sedmi turbovrtulových letadel ATR z flotily ČSA, proti tomu protestovali na začátku prosince piloti. Důvodem je snaha ušetřit: platové podmínky v Holidays více odpovídají počtu nalétaných hodin, zatímco v ČSA tvoří větší část platu fixní složka.

ČSA dostaly už v závěru roku 778 milionů korun za své dceřiné společnosti Czech Airlines Handling a CSA Services. Ještě do konce dubna dostanou další stamiliony za údržbu letadel ve firmě Czech Airlines Technics. Poslední posudek mluvil o částce 400 milionů korun. Aeroholding platí zatím ČSA za dceřiné firmy z vlastních zdrojů, tedy hlavně ze zisků Letiště Praha.