Dieter Zetsche na archivním snímku 2006: tehdy uváděl luxusní SUV GL, později...

Dieter Zetsche na archivním snímku 2006: tehdy uváděl luxusní SUV GL, později přejmenované na GLS. | foto: Michael Kudelapro iDNES.cz

Za každý den důchodu 100 tisíc. Mercedes se o svého šéfa štědře postará

  • 248
Šéf německé automobilky Daimler Dieter Zetsche v květnu letošního roku ukončí po dlouhých 43 letech svou kariéru ve společnosti. A za svou věrnost společnosti, která vyrábí vozy Mercedes, bude náležitě odměněn. Obdrží nejvyšší důchodový balíček, který kdy obdržel generální ředitel jakékoliv německé společnosti.

Výrobce vozů značky Mercedes bude odcházejícímu Zetschemu vyplácet důchodový balíček v hodnotě 4250 eur denně (108 821 Kč). Zetsche, který byl generálním ředitelem Daimleru 13 let, si tak ročně přijde na více než 1 milion eur. Napsal o tom německý deník Deutsche Welle

Podle informací, které citovaly německé noviny Bild am Sonntag, jde o nejvyšší důchodový balíček, který kdy byl vyplacen generálnímu řediteli v německé společnosti. Jak uvedl německý deník Spiegel, nejvyšší zaměstnanecký důchod naposledy získal dlouholetý generální ředitel společnosti VW Martin Winterkorn. Ten získal 3100 eur (79 375 Kč) za den.

Šéf Daimleru Dieter Zetsche bude každý rok dostávat 1,05 milionů eur (26,88 milionu korun) a navíc bude mít nárok na čerpání ze samostatného penzijního fondu. Ten byl vytvořen pro manažery společnosti Daimler, a Zetschemu by z něj mohlo každý rok plynout dalších 500 tisíc eur. 

Tato částka spolu s penzijním balíčkem by mohla dohromady činit přibližně 4250 eur za den. Tiskový mluvčí společnosti Daimler to potvrdil a dodal, že penzijní balíček byl stanoven již v roce 2017.

Zetscheho nahradí současný člen správní rady Švéd Ola Källenius, který dohlíží na výzkum a vývoj. Tím ale působení Zetscheho v Daimleru nekončí. Za dva roky se chystá převzít předsednictvo v dozorčí radě od Manfreda Bischoffa, kterému v roce 2021 vyprší smlouva.

Pokud tak opravdu učiní, může si k důchodu přivydělat další nemalou částku, Bischoff si ve funkci přišel na 500 tisíc eur. Jak sdělila společnost Daimler, tuto částku Zetsche nezíská automaticky. Dostane ji pouze, pokud bude jmenován do dozorčí rady.

Tlak na elektrifikaci aut

Jak uvedl deník Financial Times, změna ve vedení je reakcí na výzvu, kterou přinesla transformace automobilového průmyslu. Výrobci aut jsou pod tlakem elektrifikovat své flotily, investovat do autonomního řízení a připojit automobily k internetu, aby se z nich staly „iPhony na kolečkách.“

Zetsche odchází do důchodu o šest měsíců dříve, než se očekávalo. Jeho předčasný odchod naznačuje, že Daimler si přeje kvůli restrukturalizaci, kterou společnost ohlásila v červenci, a začít má v lednu 2020, nové lidi. „Je to velmi chytrý krok. Je naplánovaný tak, aby byl přechod hladký,“ sdělil svůj názor analytik Bankhaus Lampe Christian Ludwig.