Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: KrajemUhlí.cz

Czech Coal loni kvůli krizi vytěžila o 700 tisíc tun méně uhlí

  • 0
Nižší spotřeba elektřiny srazila poptávku po energetickém uhlí. Těžební kolos Czech Coal loni vytěžil zhruba 14,4 milionu tun hnědého uhlí. To je meziročně o 700 tisíc tun méně.

"Snížení těžby souvisí s ekonomickou krizí, což se projevilo poklesem spotřeby elektřiny, a v důsledku toho i poptávky po energetickém uhlí," uvedla mluvčí skupiny Czech Coal Liběna Novotná.

Energetické uhlí využívají například elektrárny k výrobě elektřiny. Prodej uhlí pro maloodběratele zůstal podle Novotné na úrovni roku 2008. "I tady se však projevila krize a lidé šetřili," dodala Novotná.

Hospodářské výsledky za loňský rok podle ní skupina zveřejní až po auditu.

V roce 2008 vydělala přes 1,7 miliardy korun, což byl meziroční propad o 386 milionů korun. Tržby přesáhly 11 miliard, ve srovnání s rokem 2007 tak naopak vzrostly.

Za loňský rok čeká skupina horší čísla než v uplynulých letech. Potrvá zřejmě nižší zájem po energii, elektřina navíc loni zlevňovala.

Skupina Czech Coal

Zahrnuje obchodníka s energetickými komoditami Czech Coal, a.s., která obchoduje především s hnědým uhlím, elektrickou energií a povolenkami na emise skleníkových plynů.

Dále ji tvoří Litvínovská uhelná s největším objemem zásob uhlí v ČR, Vršanská uhelná s životností zásob v rámci limitů až do roku 2058, Czech Coal Services, poskytující sdílené služby těžebním společnostem, a řada dalších obslužných společností.

Do skupiny byla v loňském roce organizačně včleněna také společnost REN Power CZ a firma FitCraft Production.


,