(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Kvóty padly, firmy produkují ve velkém. Cukr je nejlevnější za osm let

  • 75
Po téměř padesáti letech padly loni v říjnu kvóty, které omezovaly výrobu cukru. Nařízená regulace z roku 1968 měla zamezit tomu, aby vyspělá Evropa ohrožovala obchod méně rozvinutých států. Dnes je cukru přebytek a spotřebitelů málo, cukrovary i přesto navyšují výrobu. Cena cukru proto klesá, momentálně je nejlevnější za posledních osm let.

Když se loni v říjnu po téměř padesáti letech rušily cukrové kvóty, Evropská komise předvídala vyšší domácí produkci. Jenže ta v současnosti převyšuje poptávku, a tak výrobcům nezbývá nic jiného, než zlevňovat. Cukr je nyní nejlevnější za posledních osm let. Informoval o tom zpravodajský server ihned.cz. 

„Opakuje se to, co nastalo například po konci regulací u mléka, kdy okamžitě po pádu kvót ceny zkolabovaly,“ tvrdí ředitel největšího českého cukrovaru Tereos TTD Oldřich Reinbergr.

Konec EU kvót po 49 letech. Cukrovary začnou chrlit cukr podle libosti

Kilogram cukru mohli čeští zákazníci v prosinci pořídit za necelých 18 korun, což bylo oproti loňskému květnu o dvě koruny méně. „Podle dostupných informací se v současné době ceny pohybují výrazně níže,“ říká Jiří Felčárek, mluvčí Agrární komory. Klesala i cena ze strany výrobců. Ti tunu cukru prodávali loni v květnu za 14,5 tisíce korun, o sedm měsíců později snížili cenu přibližně o čtyři tisíce.

Cena cukru klesá i na světových burzách. Zatímco před rokem stál 21 dolarů (428 korun) za libru, dnes stojí zhruba o tři dolary méně. Reinbergr vidí příčinu hlavně v obrovské výrobě cukru v Brazílii, Indii, Číně či Rusku.

Miliony tun cukru navíc

Země Evropy letos vyrobí až 20 milionů tun cukru, což je o tři miliony více než činí spotřeba. Jen čeští farmáři loni zaseli cukrovou řepu na rozloze, která je o osm procent větší než předloni. O čtvrtinu se řepná pole zvětšila například ve Francii a Německu, nehledě na to, že poptávka po cukru dlouhodobě klesá.

Cukrovar v Dobrovici

A klesá i počet tuzemských cukrovarů, těch je na českém území momentálně sedm. V devadesátých letech minulého století jich bylo 70, jejich výroba však byla oproti té současné nižší.

Jenom společnost Tereos TTD se letos chystá vyrobit 370 tisíc tun cukru, takový limit mívalo po dobu kvót celé Česko. „Může se zdát zvláštní, že v době nadprodukce jsme se rozhodli pro takto vysokou výrobu, ale v současnosti se tvoří nová cukerná mapa v Evropě. Pokud bychom nenavýšili výrobu, naše místo by zabral někdo jiný a velmi těžko bychom ho získávali zpět,“ vysvětluje Reinbergr.

„Přebytek je možné vyvézt na světový trh, kde je ale cena v současnosti nepříznivá. Důsledkem je snížení cen na domácím trhu,“ konstatuje Jiří Hollein, předseda představenstva Moravskoslezských cukrovarů Agrana. Některé společnosti už dříve počítaly s tím, že se přebytek cukru pokusí prodat do Slovenska, Maďarska či zemí třetího světa, zkrátka do oblastí, kde cukr nepřebývá, ale chybí.