Německé mlékárny zaplatí za litr mléka o 1,40 Kč více než Madeta, tvrdí dodavatelé.

Německé mlékárny zaplatí za litr mléka o 1,40 Kč více než Madeta, tvrdí dodavatelé. | foto: Profimedia.cz

ČT: Madeta zavírá provozy, Němci nabídli dodavatelům mléka víc

  • 342
Mlékařské a hospodářské družstvo Jih vypovědělo veškeré dodávky největší mlékárenské společnosti Madeta. Firma proto hodlá uzavřít závody v Českých Budějovicích a Strakonicích. O práci by mohlo přijít až dvě stě lidí, ostatní Madeta zaměstná ve zbývajících provozech, uvedla Česká televize.

"Dostali jsme písemnou výpověď z dodávky mléka od družstva Jih," potvrdil České televizi generální ředitel Madety Milan Teplý.

Mlékařské a hospodářské družstvo Jih sdružuje 212 družstev. Podle jeho představitele Zdeňka Houšky dodávky pro Madetu budou pokračovat do konce března. Němci prý nabídli za litr mléka o 1,40 Kč více než v tuzemsku. Za hranici by mohlo denně téct až 900 tisíc litrů suroviny.

"Bereme toto stanovisko jako definitivní a začneme nakupovat levnější mléko v zahraničí. Naše provozy dva, a to v Českých Budějovicích a ve Strakonicích zaniknou," uvedl šéf Madety Teplý.

Podle Houšky však přerušení dodávek není definitivní a jsou nadále připraveni jednat. Podle informací České televize by se poslední setkání mělo uskutečnit ve druhém lednovém týdnu.

Madeta je největší zpracovatel mléka v ČR. Za rok zužitkuje přes půl miliardy litrů, což je pětina celkové produkce v zemi. Na trh dodává 239 druhů výrobků, čtvrtinu produkce prodá do zahraničí, například Libanonu, Spojených arabských emirátů, Ruska a států EU.

Madeta má nyní osm poboček - v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Plané nad Lužnicí, Strakonicích, Pelhřimově, Prachaticích a Řípci. Zaměstnává necelých patnáct set lidí.

,