Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD chce řídit lesy

  9:35
ČSSD se těsně před volbami snaží dosadit svého politika do vedení jedné z nejmocnějších státních firem. Lukrativní místo ředitele firmy Lesy ČR, která spravuje přes polovinu lesů v zemi a kontroluje majetek v hodnotě desítek miliard korun, by měl získat bývalý poslanec František Koníček.

František Koníček - František Koníček | foto: Michal RůžičkaMF DNES

Tento ekonom, který v komunistické éře zastupoval československé podniky v zahraničí, neměl až do letošního února, kdy ho ministr zemědělství Jan Mládek dočasně pověřil řízením Lesů ČR, v lesnictví žádné zkušenosti.

MF DNES dva na sobě nezávislé zdroje potvrdily, že Koníček, který se kvůli angažmá ve firmě v únoru vzdal mandátu, je největším favoritem na post generálního ředitele Lesů ČR.

Koníčkův stranický kolega Mládek, který o jmenování šéfa firmy rozhoduje, nechtěl nic komentovat. Jeho mluvčí Tomáš Loskot nicméně potvrdil, že Mládek rozhodne ještě do voleb. "Bude to během několika dnů," řekl mluvčí.

Mládek se s Koníčkem velmi dobře zná ze Sněmovny. Společně se podíleli například na hospodářské politice vládní strany.

Koníček, který dodnes vlastní podíly vmnoha firmách, MF DNES sdělil, že na definitivní rozhodnutí ministra čeká. "Rád bych ve své práci pokračoval, čím déle bude panovat provizorní stav, tím hůře pro Lesy ČR," řekl Koníček.

Výběr generálního ředitele doprovází velká nervozita. A to zejména mezi dřevařskými firmami, které jsou na dobrých vztazích s vedením státního podniku existenčně závislé. Právě nyní se rozhoduje, které firmy a jak konkrétně budou ze spolupráce s Lesy profitovat.

Ministerstvo vyhlásilo výběrové řízení na generálního ředitele letos v dubnu. Přihlásilo se pět uchazečů, které měla prověřit personální agentura Dr. Kaufmann & Partner. "Ministerstvu už jsme předali závěrečnou zprávu, dva kandidáty jsme označili jako nejvhodnější," řekl Zdeněk Kaufmann z této agentury. Odmítl však říci, jestli je mezi nimi Koníček.

Informace MF DNES potvrzují, že agentura se vůbec nezabývala tím, jaké plány s Lesy ČR jednotliví zájemci mají. Zkoušela je pouze z obecných manažerských předpokladů. "K ničemu jinému jsme od zadavatele neměli mandát," řekl Kaufmann.

Způsob, jakým se o novém šéfovi Lesů ČR rozhoduje, vzbuzuje proto silné rozpaky. "Působí to na mě dost nestandardně. Například mne zaráží, že se vůbec nemluví o tom, co chtějí uchazeči s Lesy ČR dělat," říká například ředitel Lesní správy Lány Jiří Janda.


Prestižní job ve Švédsku
Koníček se v lednu vzdal poslaneckého mandátu, aby mohl nastoupit do podniku jako náměstek. Jenže Mládek během několika dnů odvolal tehdejšího generálního ředitele Vladimíra Blahutu a dočasné vedení velkého státního podniku svěřil právě třiapadesátiletému Koníčkovi.

"František Koníček je mimořádně zkušený manažer. Prošel a vedl celou řadu firem, má navíc cenné zkušenosti a kontakty v oblasti mezinárodního obchodu," vysvětloval tehdy Mládek své rozhodnutí.

Zkušenosti ekonom a bývalý člen KSČ František Koníček má. Už před rokem 1989 pracoval v zahraničním obchodě. Ve švédském Götteborgu a v západoněmeckém Wiesbadenu například zastupoval dceřinou firmu společnosti Intersigma. I díky pobytu v cizině mluví pěti jazyky, mimo jiné švédsky či španělsky.

Kvůli jeho práci za komunistického režimu se však už dříve objevily spekulace o tom, zda má Koníček čisté lustrační osvědčení. "O těch fámách vím. Můžu říct, že čistých lustračních osvědčení mám hned několik. Protože je vždycky někde ztratím," říká Koníček.

Když působil jako ekonomický náměstek ministra práce a sociální věcí Zdeňka Škromacha, požádal také o bezpečností prověrku. Nakonec prověřování sám přerušil. "Už jsem ji nepotřeboval," podotkl. Předchozí šéf Lesů ČR musel mít prověření na vysoký stupeň tajné, v současném výběrovém řízení, kterého se Koníček účastní, však už taková podmínka není.

František Koníček o některých svých aktivitách mlčí. Podle informací MF DNES například na přelomu roku, tedy ještě coby poslanec, odletěl na obchodní jednání do Libérie. Včera po chvíli mlčení tuto cestu potvrdil, ale nic bližšího o ní nechtěl sdělit.

"Byl jsem tam jako konzultant, mám s klientem uzavřenou smlouvu, která mi neumožňuje být konkrétnější," řekl. Koníček má živnostenský list na ekonomické poradenství. "Ministr Mládek souhlasil, že se poradenství můžu věnovat."

Podniká i s manželkou
František Koníček a jeho rodina se věnují i řadě dalších aktivit. Působí například v podnicích na prodej armatur či zdravotnické techniky. Sám Koníček byl v minulosti podle obchodního rejstříku až ve třiceti firmách. Většinu z nich opustil s nástupem do služeb státu kolem roku 2003.

"Najděte si to v obchodním rejstříku. Musel bych probírat hlavu od roku 1990," odpověděl nejdříve na otázky týkající se jeho podnikání. Nakonec některé ze svých podnikatelských aktivit jmenoval.

"Jsem například ve společnosti Karlštejnská, s.r.o., která spravuje majetek a nemovitosti. Moje žena je v I. B. C. Praha, kde dělá finanční ředitelku. Pak je ve společnosti Equity Brokers, tam je ve statutárních orgánech a možná tam drží nějaké akcie (tato společnost vlastní I. B. C. Praha). Pak je v Elektě, ta dělá zdravotní techniku," vyjmenovává. "Moje žena má i obchod s nějakým textilem, já tam v životě nebyl."

Autoři:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Pražská burza vystoupala nejvýš od roku 2008

23. dubna 2024  17:11

Pražská burza vystoupala nejvýš za posledních téměř šestnáct let. Index PX posílil během úterního...

Nesnězeno zachránilo přes dva miliony balíčků jídla, funguje v několika zemích

23. dubna 2024  15:58

Platforma pro záchranu jídla Nesnězeno spolupracuje s více než třemi tisíci partnery, mezi něž...

Ostře sledované sudy. Jak se v Koreji kousek od pláže skladuje jaderný odpad

23. dubna 2024  13:53

Silný vítr zvedá mořské vlny, které se rozbíjejí o velké skály. Několik návštěvníků této turisticky...

ČNB může ještě snížit sazby. Pak už bude velmi opatrná, uvedl guvernér Michl

23. dubna 2024  11:56

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...