Spor mezi ČSAD a Student agency

Spor mezi ČSAD a Student agency - Spor o možnosti využití autobusového nádraží v Liberci mezi ČSAD a Student agency, (1. únor 2005) | foto: Bořivoj Černý, MF DNES

ČSAD Liberec: Jízda za 1 Kč je nekalá soutěž

  • 310
Spor mezi ČSAD Liberec a konkurenční Student Agency zřejmě bude rozhodovat antimonopolní úřad. Student Agency vozí od středy svoje zákazníky z Liberce do Prahy za jednu korunu. Reaguje tak na krok liberecké ČSAD, která odmítá konkurenta vpustit na autobusové nádraží.

"Budeme jezdit za korunu dál," řekl majitel společnosti Radim Jančura iDNES.

"Je to naše jediná obrana proti tomu, že nemáme přidělenou zastávku. Pokud bychom nezasáhli, neměli by naši zákazníci kde nastupovat dalších sto let," dodal. ĆSAD si ale nehodlá nechat chování, které jí bere zákazníky líbit.

"Je to nekalá soutěž, cena neodpovídá nákladům, za korunu vás nikdo do Prahy nedopraví," řekl ředitel ČSAD Liberec Petr Wasserbauer s tím, že celý případ dá k posouzení antimonopolnímu úřadu. Student Agency se toho příliš neobává.

"Myslím, že nemají šanci. Jezdíme za korunu jenom jedním směrem, a to z Liberce do Prahy. Kompenzujeme tím naším klientům těžkosti, které vznikly tím, že naše autobusy nemůžou na nádraží a klienti tak neví, kde nastupovat," dodal Jančura.

Student Agency je už čtvrtou firmou, která získala licenci na linku Praha - Liberec. Provoz zahájila 1. února. Hned první den ale nastaly problémy, když ČSAD Liberec odmítla vpustit žluté autobusy konkurenta na nádraží s tím, že licence, kterou vydal pražský magistrát, je nezákonná.

Ředitel magistrátního odboru dopravy Jan Heroudek je ale přesvědčen o tom, že úřad postupoval podle předpisů. Stejného názoru je i Jančura.

"To je naprostý nesmysl," vyjádřil se k názoru, že licence nemusí být platná.

, ,