Ztrátu čekají aerolinie i letos.

Ztrátu čekají aerolinie i letos. | foto: Michal Sváček, MF DNES

ČSA za loňský rok čekají stamilionovou ztrátu

  • 22
Loňský rok byl pro České aerolinie výrazně ztrátový. Přesné údaje zveřejní ČSA až v květnu, podle odhadů prezidenta firmy Radomír Lašáka dosáhne ale loňská ztráta nejvýše 500 milionů korun. Za rok 2004 hospodařily ČSA se ziskem přes 320 milionů korun.

Návrat k zisku neočekává Lašák ani letos. Podle něho musí firma nejdříve zahájit radikální restrukturalizaci, která se na rozdíl od snah bývalého vedení zaměří nejen na snižování nákladů, ale hlavně na růst výnosů.

Firma podle něho umí poskytovat kvalitní služby, neumí je však za dobrou cenu prodat. Radikálních změn proto ČSA doznají pod novým vedením hlavně v prodeji.

"Pokračovat ale samozřejmě musí také snižování nákladů včetně personálních," řekl. Firma podle Lašáka zaměstnává příliš mnoho lidí na objem obratu a rozsah služeb, které poskytuje. "To se bohužel projevuje v hospodaření," poznamenal.

První výsledky restrukturalizace se podle Lašáka projeví v příštím roce, kdy by se novému vedení firmu mohlo podařit dostat ze ztráty. "Zpět na původní vzestupnou trajektorii by se společnost měla vrátit v roce 2008," dodal. To bude podle něho zároveň doba, která by byla vhodná k privatizaci ČSA.

Loňskou ztrátu ovlivnil podle bývalého i současného vedení podniku rekordní růst cen ropy a vysoká konkurence na trhu. S tím ale nesouhlasí například odbory, které špatné výsledky dávají za vinu hlavně managementu pod vedením bývalého šéfa ČSA Jaroslava Tvrdíka.

Podle Lašáka se ale minulé vedení o restrukturalizaci pokusilo. Za Tvrdíka firma zahájila řadu úsporných projektů včetně centralizace nákupu, které ušetřily za několik měsíců loňského roku asi 700 milionů korun, poznamenal.

,