Za celý rok se ztráta ČSA přiblíží půl miliardě korun.

Za celý rok se ztráta ČSA přiblíží půl miliardě korun. | foto: David Votruba, iDNES.cz

ČSA prodělaly 324 milionů, ztrátu ještě prohloubí

  • 19
ČSA skončily za devět měsíců ve ztrátě 324 milionů korun proti ztrátě 275 milionů ve stejném období loňského roku. Společnost to uvedla v úterní zprávě. Aerolinky současně potvrdily výhled celoroční ztráty zhruba na úrovni loňského roku, kdy prodělaly 485 milionů korun.

Aerolinky potvrdily výhled celoroční ztráty zhruba na úrovni loňského roku. Tehdy prodělaly 485 milionů korun. Obrat v hospodaření by měl nastat příští rok, přičemž vydělávat by ČSA znovu měly začít po restrukturalizaci v roce 2008.

Podle prezidenta ČSA Radomíra Lašáka se daří šetřit především v oblasti nepersonálních nákladů. „Bohužel se totéž zatím nepodařilo v personální oblasti. Po jednání s odbory jsme nedospěli k dohodě o nižších nárůstech platů pro rok 2007,“ uvedl.

Závazky z kolektivních smluv podle něj zvyšují platy zaměstnanců v ČSA průměrně o 8 procent ročně. „Aby tedy ČSA dosáhly stejného výsledku jako v roce 2005, musíme letos vydělat navíc 400 milionů korun na platy. K tomu přidejme 200 milionů korun na splátky nových letadel,“ vypočítal Lašák.

Aerolinky se potýkají s cenami ropy, jež zvýšily meziročně náklady na pohonné hmoty o 16,6 procenta. Dalšími negativními faktory jsou růst mzdových nákladů a nákladů na leasing.

ČSA v minulém čtvrtletí snížily počet zaměstnanců, pozitivní vliv úspor však očekávají až v příštím roce, kdy by měly ušetřit 72 milionů korun. Společnost už dříve oznámila, že za devět měsíců zvýšila meziročně počet přepravených cestujících o 4,9 procenta na 4,2 milionu. - více zde

,