ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

CPI Property Group sníží emise skleníkových plynů o třicet procent

  • 2
CPI Property Group, největší vlastník nemovitostí v České republice, plánuje snížit intenzitu emisí skleníkových plynů do roku 2030 celkem o 30 procent oproti úrovni z roku 2019. Součástí strategie k dosažení nově stanoveného cíle je také závazek skupiny přejít do roku 2024 na odběr a nákup elektrické energie výhradně z obnovitelných zdrojů.

„Upravené cíle skupiny v oblasti ochrany životního prostředí představují výrazný posun v našem úsilí přispět k řešení klimatické změny. Naším záměrem je sladit své cíle s Pařížskou dohodou, a proto budeme i nadále upřednostňovat udržitelný rozvoj v rámci celé skupiny,“ uvedla Petra Hajná, která je v CPIPG za udržitelný rozvoj zodpovědná.

Stanovení nových cílů vychází z dosavadní zkušenosti skupiny s naplňováním strategie ochrany životního prostředí. Za rok 2019 dokázala skupina snížit emise o 1,4 procenta a očekává, že za rok 2020 bude moci oznámit snížení o více než 12 procent ve srovnání s předchozím rokem.

Společnost věří, že přechod k elektrické energii vyrobené výhradně z obnovitelných zdrojů významným způsobem přispěje k celkovému snížení emisí skleníkových plynů skupiny. Na elektrickou energii vyrobenou z fosilních paliv totiž v současné době připadá významná část celkových emisí skupiny.

Nákup elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů s sebou může nést zvýšené náklady. Předpokládá se však, že tyto náklady nebudou nijak významné. CPI Property Group bude navíc i nadále pokračovat v podpoře rozšiřování výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů i v kompenzování emisí, a to hned na několika úrovních.

Berlínská dceřiná společnost Skupiny GSG Solar je největším místním výrobcem elektřiny ze slunečního záření. Další člen skupiny, Spojené farmy, jenž se zabývá udržitelnou zemědělskou výrobou, provozuje v Česku bioplynovou stanici. CPI Energo, provozovatel lokálních distribučních soustav v ČR, se bude i nadále zaměřovat na inovativní řešení a podporu produkce zelené energie. Vlastnictví pozemků poskytuje navíc firmě dlouhodobý potenciál udržitelného rozvoje a investic.