Firma Schott Solar oznámila ukončení výroby ve Valašském Meziříčí.

Firma Schott Solar oznámila ukončení výroby ve Valašském Meziříčí. | foto: ČTK

Číňané nemají zájem, 450 lidí z Schott Solar přijde o práci

  • 82
Téměř pět set zaměstnanců firmy Schott Solar z Valašského Meziříčí brzy přijde o práci. Poté, co se němečtí majitelé rozhodli skončit se zdejší výrobou solárních panelů, ztratil zájem o koupi společnosti i poslední zájemce z Číny.

Před avizovaným krachem a propouštěním stovek lidí měl valašskomeziříčskou firmu Schott Solar zachránit nový vlastník. Mluvilo se nejdříve o čtyřech zájemcích, pak o jednom z Číny.

Ve středu se ale zaměstnanci dověděli, že podnik úplně končí.

"Je to velice špatná zpráva. Propouštění je definitivní," potvrdil manažer Asociace samostatných odborů Milan Šubrt.

Firma už dříve oznámila, že s výrobou solárních panelů končí. Na konci července rozdala výpovědi téměř pěti stovkám lidí. A někteří už si začali sami hledat nové zaměstnání. Řada z nich má totiž rodiny, splácí hypotéky a bojí se, že se dostane do velkých dluhů.

"Už jsem obešel několik firem, ale bezvýsledně," přiznal Michal Holiš, který byl zaměstnaný jako operátor výrobní linky.

Mezitím firma hledala investory, kteří by ji odkoupili a výrobu v ní zachovali. "Bohužel se to nepodařilo. Proto pokračujeme v propouštění a zastavování výroby," uvedl jednatel firmy Martin Žalmánek.

V regionu budou bez práce přes dva tisíce lidí

Teď je jasné, že v říjnu se většina lidí do práce nevrátí. "Víme, že čtyři desítky lidí už si práci našly. Stejný počet ještě zůstane v podniku několik měsíců kvůli údržbě, ale i ti pak budou propuštěni," upřesnil Šubrt.

Všichni by měli dostat odstupné a další peníze jim rozdají odboráři. Německé vedení totiž pro propuštěné uvolnilo dva miliony korun.

Odbory je rozdělí mezi zaměstnance například podle toho, jak dlouho u firmy pracovali nebo jestli mají malé děti.

Bez práce tak ve Valašském Meziříčí a jeho okolí zůstane před koncem roku dalších 450 lidí. Aktuálně je nezaměstnaných v regionu zhruba 1 900.

"Dopady budou velké. Musíme věřit, že se nám rychle naplní naše průmyslová zóna, a lidé tak v ní práci znovu najdou," okomentoval situaci starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka.