Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Charouzova říše se rozpadne

  0:15
Jeden z největších dlužníků zkrachovalé IPB, skupina firem kolem podnikatele a sportovního mecenáše Antonína Charouze, se blíží k dohodě, co s miliardovými dluhy. "Ano, vyměňují se poslední dokumenty," potvrdil Charouz. Podobně mluví i zástupci ČSOB, která převzala IPB. "Na základě korektních jednání se připravuje pro obě strany přijatelné řešení," sdělil mluvčí Milan Tománek.

Firmy spjaté s Charouzovým holdingem podle důvěrné zprávy ČSOB dluží přes šest miliard. Zhruba polovina je po lhůtě splatnosti. Charouz tyto údaje neuznává. "Já nevím, kde se ta čísla vzala, ale rozhodně neodpovídají realitě. To musíte definovat, jaké firmy máte na mysli," říká.

Dohoda se má týkat přibližně 3,2 miliardy korun. Jde o úvěry zejména pro jednotlivé prodejce vozů Ford a dalších značek a výrobce motocyklů Jawa - Jihostroj.

ČSOB chce tuto část Charouzova ekonomického impéria dát do jednoho balíku, uspořádat často nečitelné právní vztahy, podniky oddlužit a vydělat na prodeji strategickému majiteli.

Další stamiliony Charouzova skupina bance splácí z prodejů majetkových účastí. Nedotčeny by však měly zůstat sportovní aktivity spojené s Charouzem - hokejová Sparta a firma BPA, vlastnící práva k vysílání hokejové extraligy, a několik dalších společností. 

Zřejmě nenávratných je zhruba 1,4 miliardy po dvou leasingových firmách, které se Charouzovi vyvázaly ze skupiny a ČSOB se s nimi soudí. Pohledávku převezme zřejmě Konsolidační banka a zaplatí daňoví poplatníci.

Ztrácí Ford, zůstane mu Sparta
Antonín Charouz, známý motoristický závodník, podnikatel a majitel hokejové Sparty, se zřejmě brzy dohodne s ČSOB na řešení velkých dluhů.

Podnikatel Antonín Charouz již brzy ztratí kontrolu nad významnou částí z několika desítek firem, které jsou velkými dlužníky Československé obchodní banky. Dluhy Charouzovy skupiny na banku přešly s loňským převzetím Investiční a Poštovní banky.

Z ekonomicky spjaté skupiny Charouz Holding úvěrovala IPB 48 firem a ty v současné době dluží přes šest miliard korun. Při řešení dluhů se banka a Charouz stali "spojenci z donucení".

Banka ví, že vymáhat dluhy cestou konkursů by jejich výtěžnost podstatně snížilo, protože například dealerská síť má hodnotu, pouze když funguje. Charouz si naopak potřebuje vylepšit pošramocený image, aby mohl dále podnikat, především v oblasti sportu.

Dohoda s ČSOB má řešit především sítě prodejců automobilů. Tato část impéria má dluhy vůči ČSOB kolem 3,2 miliardy korun. Představa obou stran je následující: v jednotlivých firmách se za pomoci najatých poradců vyjasní složité právní a vlastnické vztahy.

Banka poté částečně novou skupinu oddluží a vydělá na jejím prodeji strategickému vlastníkovi. Původní představa byla, že kapitalizací pohledávek získá ČSOB a Konsolidační banka kontrolu ve společnosti s pracovním názvem "Zlaté vejce", a přes ní kontrolu nad sítí dealerských společností a firmami ze "sportovní části" Charouzových aktivit.

Charouz měl mít ve "Zlatém vejci" 20 procent přes společnost Bohemian Promotion Agency. Přímý vstup banky a státu do společného podniku je však podle materiálu velmi problematický.

"V tuto chvíli jsme dál, schéma dostává novou podobu za spolupráce obou stran. O majetkové kontrole neuvažujeme," řekl mluvčí ČSOB Milan Tománek. Jakékoliv další podrobnosti odmítl komentovat.

Problém byl na straně státu, který nechtěl do podniku s problémovým dlužníkem vstupovat, jak potvrdil vysoký vládní zdroj. Restrukturalizaci životaschopné části Charouzovy skupiny tak zřejmě za jeho asistence provede pro ČSOB najatá specializovaná společnost.

Prvním krokem má být dohoda o řešení vztahů ve skupině, které jsou velmi nepřehledné. "Skupina není majetkově propojena, jednotlivé společnosti jsou ovládány prostřednictvím ručení, malé majetkové účasti Antonína Charouze a tichého společenství.

Existují modely, kdy vlastník nemovitosti, vlastník pozemku a vlastník dealerství jsou odlišné osoby. Tato konstrukce je obtížně napadnutelná," píše se v důvěrné zprávě ČSOB pro Konsolidační banku. Bez spolupráce s Charouzem je podle zdrojů blízkých jednání řešení nemožné.

Někteří dealeři se v poslední době pokusili majetek z uskupení vyvádět, banka na ně podala trestní oznámení a věří, že dohoda majetky navrátí. Přátelskou cestou se navíc podaří získat peníze z prodejů zástavami nezatížených majetků, které před časem skupina převedla na firmu Charouz Group.

Tu vlastní a kontroluje sám Antonín Charouz a její hodnota je odhadována na 1,2 miliardy korun. Nejmenší šance na vydobytí dluhů ve výši 1,4 miliardy korun jsou u společností AL Leas a Invest Car Leasing.

Tyto firmy byly prodány Ladislavu Žákovi, který patřil k významným činovníkům skupiny. Odmítají bance dluhy splatit, protože si je započítaly proti údajné pohledávce, kterou koupily od Delawarské společnosti Goldfund Financial LLC.

Vznik pohledávky je předmětem sporu mezi ČSOB a právníkem Věslavem Nemethem. Podle Nemetha vznikla pohledávka, celkem 3,35 miliardy korun, jako smluvní pokuta za to, že IPB svévolně použila jeho technologii při vyvádění aktiv do kajmanských fondů.

Nemeth přitom měl z roku 1999 smlouvu, že IPB tak nesmí učinit bez jeho souhlasu. Pohledávku Nemeth postoupil na společnost Goldfund, odkud se její část dostala k Žákovým společnostem. ČSOB však Nemethovu pohledávku neuznává, podle jejích právníků nikdy nevznikla, a IPB prý navíc ani jeho technologii nepoužila.


Antonín Charouz v poslední době prodává některé své účasti a platí bance. Například podle jemu blízkých spolupracovníků přes 100 milionů korun utržil za vydavatelství Automotive, vydávající třeba Svět motorů, Auto tip, Racing a Hokej.

Celkem takto splatil bance stovky milionů korun. Charouz by si měl ponechat například padesátiprocentní podíl v hokejové Spartě a firmu Bohemian Promotion Agency, jež má vysílací práva na hokejovou extraligu.

Jeden z největších dlužníků zkrachovalé IPB, skupina firem kolem podnikatele a sportovního mecenáše Antonína Charouze, se blíží k dohodě, co s miliardovými dluhy. (20. července 2001)

Autoři:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...