ČEZ uvažuje o výstavbě elektárny v areálu košických železáren. Ilustrační foto

ČEZ uvažuje o výstavbě elektárny v areálu košických železáren. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

ČEZ zvažuje výstavbu elektrárny v Košicích

  • 5
Energetická společnost ČEZ uvažuje o výstavbě elektrárny v areálu košických železáren. Bližší informace ale v současné fázi nejsou známy. "Náš zájem je vážný, podrobnosti budou ale výsledkem realizační studie," řekla iDNES.cz mluvčí firmy Eva Nováková.

ČEZ a U. S. Steel Košice podepsaly v této souvislosti memorandum o porozumění.  Teprve během prvního pololetí letošního roku by ale mělo vyplynout, jestli se elektrárna bude stavět či jaké palivo se v ní bude používat.

"Z toho pak vyplývá také výše investice," dodala Nováková.

Očekávaný výkon by mohl podle tiskové zprávy ČEZ dosáhnout až 400 MW. ČEZ investuje do elektráren v hojné míře. V následujících šesti letech chce investovat do modernizace uhelných elektráren přes 100 miliard korun. Vylepšit chce deset stávajících elektráren a vystavět tři nové hnědouhelné bloky. Zvažuje také výstavbu nových paroplynových elektráren. -více zde

Miliardy ale směřují i do elektráren za hranice. V roce 2006 koupila elektrárnu v bulharské Varně, dohodu o vytvoření společného podniku podepsala v Bosně a Hercegovině s místní firmou NERS. ČEZ se zajímá také o trhy v Makedonii, Polsku či Rumunsku. Většinou se nicméně nejednalo o projekty na zelené louce.

Podle Novákové je tomu obdobně i v případě slovenských Košic. "U. S. Steel tam už nějaké energetické zdroje má," řekla iDNES.cz.