Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu právě v těchto...

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu právě v těchto chvílích zasahují v sídle ČEZ. (23. listopadu 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Jak rozdělit ČEZ? Stát zvažuje potlačení pák malých akcionářů změnou zákona

  • 174
Legislativní rada vlády (LRV) ve čtvrtek projednala návrh zákona, který by umožnil rozdělit akciovou společnost, pokud by souhlasilo 85 procent akcionářů přítomných na valné hromadě. Legislativa sice nezmiňuje konkrétní společnost, je však pravděpodobné, že míří na největší tuzemskou energetickou firmu ČEZ. Rada schválení dotčené pasáže novely nedoporučila, informoval ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

O projednávání dokumentu napsal člen Legislativní rady vlády Petr Bezouška na Facebooku.

„Ke schválení rozdělení akciové společnosti strategického zájmu s nerovnoměrným výměnným poměrem postačí 85 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě zanikající nebo rozdělované společnosti, přičemž valná hromada je při takovém rozhodování schopna se usnášet, jsou-li přítomni akcionáři vlastnící akcie, jejichž jmenovitá hodnota nebo počet přesahuje dvě třetiny základního kapitálu,“ zní formulace v návrhu novely zákona, který ve čtvrtek projednala LRV.

Kdyby zákon prošel, stát by posílil svou roli ve valné hromadě ČEZ a mnohem snadněji by mohl prosadit vlastní představu o podmínkách rozdělení této společnosti. Ve firmě má totiž 70procentní podíl, zbylých 30 procent drží minoritní akcionáři.

Přetřásá se zestátnění ČEZ, rychlé zlevnění elektřiny by to ale nepřineslo

V aktuálně platném zákoně je pro rozdělení akciové společnosti potřeba alespoň 90 procent hlasů všech akcionářů.

Na informaci, která už koluje po sociálních sítích, reagovaly akcie ČEZ na pražské burze. Posílily o více než čtyři procenta, kolem čtvrté odpoledne byla jejich cena kolem 913 korun.

Minoritní akcionář energetické společnosti Michal Šnobr ve čtvrtek na Twitteru uvedl, že záměr odporuje unijní legislativě a zasahuje do soukromých práv akcionářů. „Má se týkat jen ČEZ, ač to není řečeno exaktně,“ napsal. Požadavek, aby s rozdělením muselo souhlasit 85 procent přítomných akcionářů, podle něj „v reáliích valných hromad ČEZ znamená, že by sedmdesátiprocentní podíl státu měl stačit“.

Premiér Petr Fiala (ODS) před dvěma týdny uvedl pro ČTK, že platí úmysl získat větší kontrolu státu nad energetickou infrastrukturou. Chystané kroky nechtěl naznačovat kvůli vlivu komentářů na burze a na hodnotu společnosti. „Mohu jenom říct: ano, máme zájem provést určitou transformaci české energetiky a její součástí je získání větší kontroly státu nad energetickou infrastrukturou,“ uvedl premiér. Předpokládá, že některé kroky se projeví již letos.

,