Chladící věže Temelína působí jako boty gigantického pštrosa, jehož párou...

Chladící věže Temelína působí jako boty gigantického pštrosa, jehož párou stavěné nohy mizí kdesi v oblacích a hlava se schovává až někde ve stratosféře. | foto: Jan Dvořák, iDNES.cz

ČEZ oddálí rozhodnutí o dostavbě Temelína, vítěze oznámí až v roce 2014

  • 10
O tom, zda bude dva nové bloky elektrárny Temelín, stavět rusko-české konsorcium MIR.1200 nebo americký Westinghouse, rozhodne vedení ČEZ nejdříve na podzim roku 2014. Původně se předpokládalo, že vítěze soutěže bude veřejnost znát letos na podzim. Firma čeká na schválení Státní energetické koncepce.

V rozhovoru pro týdeník EURO to řekl ředitel divize strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Firma chce vynést konečné rozhodnutí teprve poté, co bude schválena Státní energetická koncepce a vyřešena případná fixace cen z nových jaderných bloků.

Podle informací z března se zdálo, že v souboji o nejtučnější státní zakázku v historii ČR za stovky miliard korun, vede zatím americký Westinghouse. "Jsme aktuálně číslo jedna a je to pro nás čest," prohlásil tehdy prezident a generální ředitel Westinghousu Roderick. Američané podle něj vedli zejména v kategorii technologie a bezpečnosti, Rusové uspěli s nabídnutou cenou a s podmínkami obchodu. Hodnocení nabídek však zdaleka nebylo u konce.

ČEZ v pondělí zároveň informoval, že komunikaci v rámci tendru na dostavbu Temelína bude mít ve společnosti nyní nově na starosti bývalý mluvčí exprezidenta Klause Radim Ochvat (více čtěte zde). 

,