Firmy vydělaly miliardy na emisních povolenkách.

Firmy vydělaly miliardy na emisních povolenkách. | foto: AP

ČEZ a Mittal vydělaly miliardy na povolenkách

  • 41
Nepoužité emisní povolenky přinesly evropským znečišťovatelům tučné peníze. Mezi firmami, které nejvíce v letech 2008 a 2009 vydělaly na povolenkách, se umístil na sedmém místě ČEZ. Firmě zbyly povolenky téměř za 3 miliardy korun. Mezinárodní ocelářská skupina Mittal pak z emisí vytěžila mnohem více.

Emisní povolenky se firmám v České republice přidělují zdarma podle takzvaného Národního alokačního plánu. Pokud emisní povolenky firmám chybí, mohou si je nakoupit na specializovaných burzách. Mezi znečišťovateli, kterým přidělené povolenky nestačí a musí si je dokupovat, je například Japonsko.

Jedna povolenka se vydává na tunu CO2 a aktuálně stojí na burze téměř čtyři sta korun. Firmě ČEZ zbylo sedm milionů povolenek v hodnotě 2,9 miliardy korun. Mezinárodní ocelářský gigant ArcelorMittal s přehledem vede žebříček evropských firem, které mají nadbytek povolenek. Měl jich celkem padesát milionů v hodnotě 17,5 miliardy korun. Za povolenky pro továrny v ČR (2,9 milionů povolenek) mohla firma získat zhruba jednu miliardu korun.

"Štědrá politika států v rozdávání povolenek zdarma způsobuje, že podniky získávají miliardy neoprávněných zisků a zároveň nebudou v příštích letech motivovány snižovat emise," kritizoval stav Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku.

Analýza sdružení uvádí, že velké přebytky povolenek v případě ČEZ nejsou způsobené ekologizací jeho výroby, naopak skupina stále vyrábí hodně elektřiny v zastaralých uhelných elektrárnách.

Systém povolenek


Jak funguje Evropský systém na obchodování s povolenkami? Dělí se na tři časové fáze. Momentálně je Česko ve druhé fázi, kdy jsou povolenky přidělovány zdarma. Na základě alokačních plánů se přidělilo množství povolenek jednotlivým podnikům. To platí do roku 2012. Od roku 2013 budou povolenky draženy a podniky si je budou muset nakupovat. Některé členské státy si ovšem pro své teplárny a energetické firmy prosadily výjimky. Mezi nimi je i Česká republika. Dále do této skupiny patří třeba Polsko, Maďarsko, Estonsko, Rumunsko. Tyto země mohou část povolenek od roku 2013 přidělit zdarma. (více o schválení zákona prezidentem čtěte zde)