Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysílače mohou být kulturní dědictví, my jsme moderní firma

  0:01 – ADVERTORIAL
České Radiokomunikace (CRA) patří v Česku k nejvýznamnějším hráčům, a to nejen v oblasti bezdrátových technologií. Přitom je mezi veřejností tato firma vidět daleko méně než třeba mobilní operátoři. CRA se totiž soustředí na firemní klientelu a koncoví zákazníci často považují služby firmy za samozřejmost. A nejde jen o televizní či rozhlasové vysílání.
Pavel Kos, technický ředitel Českých Radiokomunikací

Pavel Kos, technický ředitel Českých Radiokomunikací | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Když si ráno pustíte televizi nebo v autě cestou do práce rádio, berete to jako samozřejmost. A i když dnes existují i mnohé alternativní cesty konzumace mediálního obsahu, terestrické vysílání zůstává v Česku nesmírně populární a mnozí uživatelé ho berou v podstatě za samozřejmost, za něco, co tu jednoduše je a být musí. Za zajištěním těchto služeb se ovšem skrývá spousta práce, velké investice a náročné technologické změny.

Však si jistě pamatujete nedávný přechod televizního vysílání na standard DVB-T2. To byla příležitost, při níž se značka České Radiokomunikace dostala do povědomí širšího publika. Provozovatel největších českých vysílačů a zároveň provozovatel dvou televizních multiplexů se tehdy snažil diváky intenzivně vzdělávat a přechod na novou technologii jim maximálně vysvětlit a usnadnit. „Poučili jsme se z předchozího přechodu na DVB-T, prováděli jsme certifikaci televizí a set top boxů a i přes náročnou covidovou dobu se nám změna podařila. V podstatě terestrické vysílání nepřišlo téměř o žádné diváky,“ říká technický ředitel Českých Radiokomunikací Pavel Kos. V rozhovoru ale Kos vysvětluje, že CRA už nejsou jen prostou firmou, která šíří ono „samozřejmé“ televizní a rozhlasové vysílání.

Vysílače coby i výrazné stavby v krajině jsou asi nejhmatatelnější součástí vaší infrastruktury, zároveň jsou tou nejtradičnější. Ale České Radiokomunikace, to nejsou jen vysílače. Co vlastně všechno dnes provozujete?
Naše historie je samozřejmě nerozlučně spjata se zajištěním dostupnosti televizního a rozhlasového terestrického vysílání. Patří nám veřejnosti velmi dobře známé vysílače, třeba ikonický Ještěd, Cukrák, žižkovská věž v Praze nebo vysílač Praděd. To vše jsou stavby, které vznikly dávno v době analogového vysílání a na to byly dimenzovány. Dimenzována na něj byla celá naše infrastruktura, která čítá celkem 26 hlavních vysílačů a stovky menších vysílačů po celé České republice. S postupnou modernizací technologií a zejména s přechodem na digitální vysílání se nám začaly v této naší infrastruktuře vlastně uvolňovat prostory, což vedlo k tomu, že jsme přemýšleli o dalších možnostech využití.

Televizní vysílač Lysá hora

A tak dnes České Radiokomunikace vedle televizního vysílání DVB-T2, analogového FM rozhlasového vysílání a digitálního rozhlasu DAB+ poskytují i celou řadu dalších služeb. Poskytujeme konektivitu pro různé lokální poskytovatele připojení k internetu, prostor na našich vysílačích využívají všichni tři hlavní mobilní operátoři, kteří sem umisťují své základnové stanice, provozujeme síť LoRa, která je určena pro takzvaný internet věcí. Zároveň máme vlastní datová centra, ve kterých umíme zákazníkům pronajímat prostor, úložiště, výpočetní výkon i některá specifická řešení zejména v oblasti kybernetické bezpečnosti.

S datovými centry máte teď velké plány...
Ano, připravujeme výstavbu zbrusu nového datového centra, které bude největší v České republice i v regionu střední Evropy. I v případě tohoto nového datového centra jdeme cestou využití stávajících nemovitostí, vyroste na našem pozemku, pro který jsme neměli další využití. Chceme mít hotovo začátkem roku 2025 a naším cílem je dosáhnout maximální možné efektivity datového centra z hlediska energetické náročnosti. Chceme dosáhnout takové efektivity, aby na chlazení a zabezpečení 1 kW instalovaného výkonu v datovém centru bylo potřeba jen asi 0,25 kW energie (tzv. PUE 1,25). Běžně je to dnes přitom asi 0,5 až 1 kW. Samozřejmostí bude také špičková bezpečnost. Z povahy věci našeho byznysu jsme součástí kritické infrastruktury v České republice a zabezpečení našich technologií i bezpečnost pro zákazníky jsou našimi prioritami.

Když se na to podíváme z obchodního hlediska, jak důležité je pro vás televizní a rozhlasové vysílání a jak ty „ostatní“ nové služby?
Historicky to bylo samozřejmě tak, že TV a rozhlas tvořily v podstatě sto procent našeho obratu. Ale v poslední době je to asi 60 procent obratu a zbytek připadá na ony nové služby s tím, že jejich procentuální podíl by měl postupně narůstat.

Jak náročný je provoz takové infrastruktury?
Velmi. Máme spoustu zákonných i jiných povinností, které musíme dodržet. Jednou z nejnáročnějších věcí jsou prohlídky samotných vysílačů, a to jak z hlediska samotné konstrukce, tak z hlediska požárního, energetického i zabezpečovacího. Abychom mohli některé úkony provést, musíme udělat odstávku vysílače, takže se divákům nebo posluchačům může stát, že jeden den v roce jim vysílání nefunguje. Jinak to bohužel nejde, během odstávky provádíme třeba zkoušky na rozvodně vysokého napětí a kontrolujeme spousty dalších technologií, které v tu chvíli jednoduše nemohou být pod napětím. To vše se nám daří úspěšně zvládat díky skvělým zaměstnancům a našim subdodavatelům.

Pavel Kos, technický ředitel Českých Radiokomunikací

Jsou pro vás vysílače konkurenční výhodou, nebo přítěží?
Rozhodně konkurenční výhodou. Vzhledem k jejich umístění, ať už třeba tady v centru Prahy, v chráněných krajinných oblastech, nebo v blízkosti státních hranic, by už asi dnes nebylo možné takovou infrastrukturu vybudovat. Na druhou stranu náklady na údržbu těchto staveb jsou obrovské a může se stát, že v některých lokalitách jsme nuceni řešit budoucnost samotných stožárů. V poslední době to nastalo zejména v souvislosti s vypínáním AM vysílání, a tak jsme minulé léto bohužel museli přistoupit k odstřelu stožárů dlouhovlnného vysílače Topolná. Jednali jsme i s ministerstvem kultury a s památkáři, v zásadě totiž byly instituce pro zachování vysílačů coby určitých technických památek. Vlastně i místní zachování podporovali. Jenže vysílač bez využití jednoduše neufinancujeme.

Vaše infrastruktura je energeticky náročná. Jak řešíte aktuální růst cen energií i dlouhodobé požadavky na snižování emisí?
Cena energií je pro nás samozřejmě důležitá a hledáme různá řešení. Obecně ale můžeme říci, že energetická náročnost se s přechodem k digitálním technologiím výrazně snížila. Řešíme ale například budování fotovoltaických elektráren jak na samotných objektech, tak třeba na našich vlastních pozemcích, díváme se na využití bateriových systémů. Ty však těžko plnohodnotně nahradí tradiční dieselové generátory, které často v našich lokalitách slouží coby záložní zdroj energie. Naopak, generátory chceme zachovat, existuje tu určitý zájem i ze strany distributorů elektrické energie, kteří by je mohli využít pro řízení některých výkyvů v distribuční soustavě, a které by tak mohly pomáhat předcházet výpadkům dodávek energie. Další cestou k vyšší energetické efektivitě je využití odpadního tepla našich technologií k temperování objektů. Obecně cílíme na to, abychom do konce roku 2025 v našem provozu využívali pouze energii z obnovitelných zdrojů.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...