Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

České peníze by mohli vyrábět Švýcaři

  • 31
Česká mincovna, z níž pocházejí drobné, které máte možná právě teď v kapse, brzy změní majitele. Podle neoficiálních zpráv by mohla být prodaná do měsíce a stojí o ni Švýcaři. Lukrativní zakázku sleduje i Česká národní banka.

Vedení Jablonex Group, této společnosti mincovna v Jablonci nad Nisou patří, údaje o zájemcích přísně tají. Na veřejnost se tak dostaly dvě informace. Podle jedné nyní finišují jednání už jen s jedním klientem ze Švýcarska. Druhá zpráva hovoří o tom, že v posledním kole výběru zůstaly ještě tři společnosti a jedna z nich je z Polska.

Prodej mincovny zprostředkovává pro společnost Jablonex Group pražská firma Patria Finance. "Nebudeme obchod komentovat," řekl Petr Studnička, který má zakázku v Patria Finance na starosti.

Česká mincovna brzy změní majitele

Na otázku, zda se domlouvají s jedním nebo více zájemci nechtěl odpovědět. "Mohu jen říci, že jednání běží dál, ale víc už neupřesním," řekl pouze Studnička.

Podle dobře informovaných neoficiálních zdrojů se do finále dostala firma se sídlem ve Švýcarsku. Smlouva o prodeji prý ještě není podepsaná, ale ke konečné dohodě chybí velmi málo. "Měla by být brzo uzavřená, možná již do měsíce," řekl zdroj informací, který si nepřál zveřejnit jméno. O tom, že mezi zájemci je švýcarská firma, která je dodavatelem střižků, polotovarů pro výrobu mincí, hovoří ještě další člověk. Je z Jablonce nad Nisou a nepřál si být jmenován.

"Prodej může proběhnout v několika následujících týdnech," tvrdil třetí dobře informovaný zdroj. "Je jeden vážný zájemce a ten chce podle dostupných zpráv razit v Jablonci mince i nadále." Kdy bude mincovna prodaná? "To v tuto chvíli nevíme," řekla pouze místopředsedkyně představenstva společnosti Česká mincovna Jana Hlůžová.
Vloni v létě šéfové mincovny Miroslav Jotov a Jan Vízek zdůrazňovali, že by mincovnu měl získat investor z oboru. "Náš prvořadý zájem je, aby nový vlastník neměl problém s převzetím mincovny, byl věrohodný, mohl pokračovat ve výrobě peněz v Jablonci," uvedl tehdy Jotov.

Prodej sledují bankéři

Ražbu peněz hlídá Česká národní banka. "Prodej České mincovny se zájmem sledujeme. O postupu nejsme oficiálně informováni. Máme zájem na tom, aby jakýkoli vlastník mincovny byl stabilní, aby plnil smluvní závazky, zejména pokud jde o požadovanou cenu a kvalitu ražby a včasnost dodávek mincí," reagoval Pavel Zúbek z odboru komunikace České národní banky.

Podle druhé možnosti by měli vlastníci mincovny dostat na stůl jména tří firem - tří vážných zájemců. "Jeden z nich je z Polska a druhý ze Švýcarska," uvádí zdroje. "U polského zájemce existují obavy, že mincovnu koupí, odveze si technologie a vybavení do ciziny a výrobu v Jablonci ukončí. Zbaví se tak konkurence." Ještě před časem si měli majitelé mincovny vybírat ze sedmi kupců. Několik lidí dobře obeznámených se situací uvedlo, že mincovnu chtěla vloni na podzim koupit Státní tiskárna cenin, která vyrábí české bankovky. Jednalo by se tedy o zestátnění soukromé firmy.

"Stát chtěl za mincovnu dát necelých dvě stě milionů, ale majitelé si představovali vyšší částku." Česká mincovna je pro investory velmi zajímavá. V posledních dvou letech vytvořila zisky mezi šedesáti a sedmdesáti miliony. Velmi důležité jsou pro ni zakázky České národní banky na výrobu korun.