ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Letos doručíme o tři miliony balíků víc než loni, slibuje Česká pošta

  • 18
Česká pošta letos očekává nárůst počtu doručených balíků zhruba o tři miliony na 55 milionů. Z toho přibližně třetina připadá na předvánoční období, kdy se počet přepravovaných zásilek ve špičkách proti průměru až zdvojnásobuje. Pošta proto nabírá pět tisíc sezonních pracovníků.

Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka již nyní vzrůstá počet přepravovaných zásilek. Největší nápor nicméně podnik očekává v souvislosti se slevovými akcemi e-shopů, například Black Friday, na přelomu listopadu a prosince.

Více než 50 milionů zásilek letos plánuje doručit i konkurenční kurýrní služba PPL. Zásilkovna, která má v tuzemsku kolem 6 000 výdejních míst, letos očekává doručení 75 milionů balíků.

Logistické společnosti nabírají již tradičně stovky a tisíce sezonních pracovníků na vykrytí vánoční sezony. Nejinak to má i Česká pošta. „Delší dobu probíhá náborová kampaň, přičemž pro letošní rok budeme nabírat zhruba stejný počet výpomocí v provozu jako v loňském roce, tedy zhruba 5 000 lidí. Brigádníkům přitom nabízíme až 150 korun na hodinu, což je samozřejmě horní hranice výdělku podle typu práce,“ uvedl.

Nákladní letadla jako odpověď na ucpané přístavy? Poptávka po nich roste

Zásadní pro letošní Vánoce bude výrazné rozšíření sítě výdejen balíků Balíkovna, které jsou jak v podobě speciálních přepážek na poštách, tak u partnerů nebo v podobě samoobslužných boxů. Celkem jich funguje po České republice přes 5 000, to je proti loňsku více než dvojnásobek. Novinkou je možnost přes Balíkovny zásilky také odesílat. Má to ulevit standardní pobočkové síti, která zahrnuje 3 200 poboček.

Česká pošta poslední tři roky hospodaří se ztrátou. Loni kvůli koronaviru prohloubila ztrátu o jednu miliardu na 1,3 miliardy korun. Plánovala přitom, že propad bude ještě o 400 milionů korun vyšší. Stát poště hradí náklady na poskytované základní služby až do výše 1,5 miliardy korun.

,