Pátek 27. listopadu 2020, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 27. listopadu 2020 Xenie

Cvrčci jako byznysplán. Český start-up chce Evropany naučit jíst hmyz

  10:00
Projekt založený mladými Čechy chce přimět západní svět k tomu, aby jedl hmyz. Prvním krokem k tomu mají být proteinové tyčinky z namletých cvrčků. Nápad zaujal na mezinárodním crowdfundingovém webu Kickstarter, kde si za dva týdny lidé objednali přes čtyři tisíce tyčinek za bezmála 300 tisíc korun.

(ilustrační snímek) | foto: Kim Kyung-HoonReuters

V květnu 2013 vydala agentura OSN Organizace pro výživu a zemědělství knihu s názvem Jedlý hmyz (anglický originál zde). Jejím posláním bylo představit zemím západního světa možnost zařadit do jídelníčku housenky, brouky nebo mravence. Publikace argumentuje tím, že pro přibližně čtvrtinu světové populace je to normální nebo že jedlé druhy hmyzu obsahují důležité živiny.

Hlavní výhoda tkví ale v tom, že v porovnání s chovem běžných hospodářských zvířat je získávání a zpracovávání hmyzu v přepočtu na stejné množství bílkovin a jiných živin mnohem méně náročné na životní prostředí. A to je matematika, která by podle OSN měla rostoucí lidskou populaci zajímat.

Zpráva o knize vzbudila v médiích mírný rozruch, doprovázený často odmítavou představou „švába na vidličce“. Kniha ale zaujala i dva čerstvé absolventy pražské VŠE Radka Huška a Daniela Vacha. Ti si začali o tématu zjišťovat víc informací, konzultovali ho s výživovými poradci a čím dál víc se přesvědčovali o smysluplnosti a udržitelnosti takzvané entomofagie, tedy využívání hmyzu jako potraviny.

Rozhodli se tedy, že začnou pod značkou Sens vyrábět hmyzí potraviny a pokusí se motivovat lidi, aby je začali jíst. Spojili se s kuchařem Petrem Ocknechtem, který má s přípravou hmyzu 13leté zkušenosti a patří mezi nejznámější propagátory entomofagie v Česku. Jejich tým se postupně rozrostl o další pomocníky z několika zemí - často spolužáky z Erasmu. A řekli si, že začátkem budou cvrčci a doplňky stravy, tedy energetické a proteinové tyčinky.

Cvrčci mají hodně bílkovin, po chuti je nepoznáte

Očištění a sušení cvrčci se rozemelou do prášku, kterému se přezdívá cvrččí mouka. „Je to na bílkoviny bohatý prášek, který ale nemá žádnou chuť. Tu mu v tyčinkách dodávají až další suroviny, které v jednotlivých receptech do tyčinek přidáváme,“ popisuje spoluzakladatel projektu Hušek.

Názor nutričního experta

Nápad na proteinové tyčinky Sens na požádání iDNES.cz hodnotil podle parametrů zveřejněných výrobcem výživový specialista a lektor Martin Škába.

Martin Škába

Cvrčky chválí třeba za vysoký obsah proteinu. „Poskytují více než dvojnásobné množství proteinu na stejnou jednotku hmotnosti než hovězí maso, ale jsou mnohem snadněji stravitelní a tělo během trávení nezatíží. Protein cvrčků obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, takže je to plnohodnotná potravina,“ říká. Navíc trojnásobně více je podle něj ve cvrčcích v porovnání s hovězím masem i hořčíku.

Škábovi se zamlouvá i složení proteinové tyčinky, které je podle něj na poměry českého trhu nadprůměrné. Podle Škáby jsou totiž zpravidla dostupné tyčinky buď plné přidaných cukrů, sladidel, nebo i vyššího množství sacharidů, což z nich spíše dělá energetické tyčinky.

„Pokud nechci nebo nemohu jíst syrovátku nebo kasein, pak ve větší míře nemám šanci najít kvalitní proteinovou tyčinku,“ říká. Cvrččí tyčinky tak řadí mezi několik málo výjimek. „Mohu sice najít i raw proteinové tyčinky, ale ty nejsou tak vyvážené jako zmíněné tyčinky ze cvrčků,“ dodává.

Podle něj není třeba se nijak obávat ani zdravotních rizik. „Výhodou hmyzu je, že má velmi nízkou možnost přenosu nemocí. Strava, kterou se krmí hmyz, by samozřejmě mohla obsahovat zbytky po nějakým nevhodných látkách. Hmyz ale tyto látky - na rozdíl třeba od skotu či drůbeže - v sobě neumí kumulovat,“ říká.

Sens „mouku“ sám nevyrábí, ale kupuje tuto surovinu z Thajska, kde má příprava cvrčků tradici. Výsledkem je tyčinka vyrobená podle Huška pouze z přírodních surovin (dochucuje se ořechy, kakaem nebo datlemi a doplňuje agavovým sirupem), která obsahuje v 65 gramech 20 gramů bílkovin.

S receptem na cvrččí tyčinky několika příchutí a pár ručně udělanými vzorky rozeslanými foodblogerům si šli mladí podnikatelé vyzkoušet zájem na Kickstarter. Tedy na crowdfundingový web, přes který drobní dárci přispívají výměnou za odměnu rozjíždějících se projektů.

Vzhledem k tomu, že touto odměnou bývá nejčastěji onen budoucí vyvíjený produkt, funguje Kickstarter dnes také jako (před)prodejní a marketingový kanál. U cvrččích tyčinek šlo o kombinaci obého.

Hušek a spol. si chtěli ověřit, jaký bude zájem. Proto si stanovili cíl vybrat 10 tisíc eur (přibližně 270 tisíc korun), které by odpovídaly ekvivalentu 4 tisíc tyčinek.

Povedlo se to s desetidenní rezervou. „Tím, že jsme je vybrali, máme u výrobního partnera zajištěnou prvotní výrobu, hlavně na uspokojení poptávky z Kickstarteru. Nadále ale budeme shánět peníze jak přes pokračující kampaň, tak přemýšlíme o P2P lendingu nebo equity crowdfundingu. Následně chceme jednat i s investory. To vše proto, abychom mohli začít vyrábět ve velkém,“ vysvětluje Hušek.

Nyní v první fázi cílí Sens zejména na skupiny lidí, které už nyní svůj vztah k jídlu z etických důvodů řeší. Hušek opět argumentuje daty agentury OSN, když uvádí, že na stejnou hmotnost (např. kilogram) cvrččích proteinů je potřeba dvanáctkrát méně krmiva než k získání bílkovin ze skotu a polovina krmiva, které spotřebuje drůbež.

Podobně je to i s potřebnou zemědělskou půdou a ještě výraznější je rozdíl ve spotřebované vodě. „Cvrčci prostě mění krmivo na protein mnohem efektivněji,“ říká Hušek.

V plánu je export statisíců tyčinek

Kromě toho míří například na subkulturu paleo (lidé, kteří si upravují jídelníček po vzoru předků z doby kamenné) nebo vegany. Ti sice nejedí nic živočišného původu, ale Sens to na ně zkouší argumentací, že kvůli primitivní nervové soustavě cvrčci bolest při zabíjení v hibernovaném stavu necítí.

Zatímco pro letošek se mladá firma baví o produkci jednotek tisíců tyčinek, příští rok by při zamýšleném obratu okolo milionu eur - při plánovaném nacenění 2 až 3 eura na tyčinku - už chtěla podle svého receptu vyrábět statisíce. „Máme ohlas jak z Německa, tak třeba z Nizozemska či Velké Británie,“ říká Hušek s tím, že by se o odbyt měl z velké části postarat právě export.

Zároveň dodává, že cvrčky a tyčinkami jejich plány nekončí. Naopak je považují jen za vstupní prostředek k tomu, aby část světové populace, která si to během tisíciletí vývoje odvykla, opět naučili jíst hmyz.

Pochoutky z hmyzu jsme zkoušeli s kamerou iDNES.cz:

21. července 2015

Autor:
  • Nejčtenější

PŘEHLEDNĚ: Co mění daňový balíček. Spočítejte si úsporu

Sněmovna schválila balík daňových změn, který přináší nejzásadnější změnu ve zdanění výdělku od roku 2008, kdy se...

Stovky firem se pokusily zneužít program Antivirus, říká Maláčová

V rámci programu Antivirus se několik stovek firem pokusilo o jeho zneužití. V pořadu Otázky Václava Moravce České...

Letos bez šance, zlobí se zákazníci. Ikea nestíhá nápor online objednávek

Švédská nábytkářská firma Ikea je v probíhající druhé vlně pandemie nemoci covid-19 na hraně svých kapacit. Počet...

Spor o Dukovany. Piráti chtějí Zemanovu muži Nejedlému vzít diplomatický pas

Poslanec Pirátů Jan Lipavský vyzval ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD, aby odebral diplomatický pas Martinovi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Paušál je pro restaurace další pohromou, jdou stravenkáři přesvědčit Senát

Poslanecká sněmovna schválila na čtvrteční schůzi i zavedení stravovacího paušálu. Ten však děsí vydavatele stravenek....

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

  • Další z rubriky

Pěstitelé se bojí malého odbytu vánočních hvězd, vysazených jsou stovky tisíc

Počasí letos pěstitelům přálo, koronavirová pandemie však způsobila to, co by za normálních okolností měly na svědomí...

Skupina PPF Petra Kellnera spadla v pololetí do ztráty 10,3 miliardy

Skupina PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, vykázala za první pololetí letošního roku ztrátu 10,32...

Na pražskou burzu míří síť restaurací Coloseum. Chystá se na novou dobu

Řetězec patnácti restaurací Coloseum, které patří k prvním porevolučním sítím pizzerií v tuzemsku, míří na pražskou...

Komárkova KKCG investuje přes 13 miliard do nákupu světových loterií

Globální investiční fondy Apollo vloží 500 milionů eur (zhruba 13,3 miliardy korun) do nově založené společnosti Sazka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...