„Čekal jsem víc“, říká šéfkuchař oceněné restaurace Allegro

  10:09aktualizováno  10:09
Mezi čtenáři turistických průvodců Michelin je Praha známá jako město italské kuchyně. Jedinou restaurací, která získala prestižní michelinskou hvězdu, je totiž už potřetí za sebou Allegro v hotelu Four Seasons. Své speciality tam vaří Ital Andrea Accordi. MF DNES s ním přináší rozhovor.

Šéfkuchař restaurace Allegro Andrea Accordi. (16. března 2010) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Restaurace může získat až tři hvězdy. Italského kuchaře tak trochu mrzí, že si Allegro při letošním udělování cen nepolepšilo.

Třetí rok za sebou jedna hvězda, jste s tím spokojen?
Upřímně, očekával jsem více. Když jednou dostanete jednu hvězdu, chcete se zlepšit a já si myslím, že naše práce se stále zlepšuje. Ale uvidíme příští rok. Praze by každopádně pomohlo, kdyby hvězdu příště dostala ještě nějaká další restaurace.

Máte vy sám v Praze nějaké oblíbené podniky, které byste hvězdičkoval?
Rád tady chodím do thajských restaurací, například do restaurace Noi, samozřejmě do pizzerií, moje oblíbená je Rugantino. Když chci ochutnat jiná italská jídla, zajdu do restaurací Aromi nebo La Finestra. Ale mám rád změnu, někdy zajdu třeba i do mexických restaurací.

A co česká kuchyně?
Chutnají mi polévky a někdy jsem příjemně překvapen, když mi kuchaři z mého týmu, což jsou ve velké většině Češi, připraví nějakou místní specialitu. A cokoliv, co je uvařeno s vášní, je dobré.

Přišel jste někdy v Praze do podniku, kde jste si řekl: Tady vážně vaří příšerně?
Ano, občas se mi stane, že to, co je napsáno na jídelním lístku, není přesně to, co v restauraci servírují, nebo je jídlo připraveno opravdu mizerně. Ale nechci nikoho jmenovat.

Jak se za ty téměř tři roky, co v Praze působíte, změnila úroveň zdejší gastronomie?
Rok od roku se úroveň zlepšuje, šéfkuchaři se snaží stále přicházet s novými nápady a propagovat českou kuchyni. Je tu spousta restaurací, které připravují českou kuchyni moderním způsobem. Navíc je důležité, že pražští šéfkuchaři často cestují za zkušenostmi do světa.

Stále platí, že musíte téměř všechny suroviny k přípravě jídel dovážet ze zahraničí?
To platilo před dvěma lety. Teď se to mění, místní farmáři začínají pěstovat kvalitní plodiny. Já jsem si dovezl z Itálie semena a dohodl se s místními zemědělci, že mi z nich budou pěstovat saláty, rajčata, dýně nebo různé bylinky. Ale třeba sýry stále všechny dovážíme.

I maso?
Některé vozíme, třeba hovězí z Piemontu, ale nově bereme také hovězí od farmáře, který chová dobytek kousek od Prahy. Téměř všechny naše ryby jsou ze Středozemního moře.

Prý část menu restaurace Allegro vařila vaše matka?
Moje matka sem nedávno přijela na návštěvu z Itálie, je to výborná kuchařka, dlouhá léta vařila pro šest dětí. Nedělá sice moc jídel a jsou to jednoduchá jídla, ale dělá je dobře a my jsme se rozhodli je připravit a zařadit do menu. Lidé jsou s nimi moc spokojeni.

Kdo vaří u vás doma?
Tak napůl. Manželka je Thajka a dělá tamní jídla, já připravuji italské pokrmy.

Šéfkuchař restaurace Allegro Andrea Accordi. (16. března 2010)
Autor:
  • Nejčtenější

Socialismus se vrací, ne z Východu, ale ze Západu, řekla Šichtařová

Evropská unie je promořená neomarxisty, Česko je však prozatím oázou klidu. Takový je názor ekonomky Markéty...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Platit se bude za všechny dovezené mobily, řekl šéf OSA v Rozstřelu

Pořadatelé koncertů, média, sportbary, hotely, ale i spotřebitelé, kteří si kupují flash disky nebo CD a DVD nosiče. Ti...

Dvacet hodin ve vzduchu. Z New Yorku míří první přímý let do Sydney

Z letiště v New Yorku letí první let bez mezipřistání s destinací v australském Sydney. Letadlo australské aerolinky...

Žluté lány musí zmizet. Zemědělce čeká omezení plochy vysetých plodin

Tisíce zemědělců v posledních týdnech rozměřovaly pole a lámaly si hlavu nad tím, jak je co nejvýhodněji rozdělit....

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Pan Dave Lewis Tesco končí. Vystřídá ho manažer z farmacie

Šéf největší britské maloobchodní společnosti Tesco Dave Lewis (54) z osobních důvodů příští rok v létě ve firmě...

Světlo naděje pro Boeing. Neznámý kupec si pořídil 18 letounů 737 Max

Prodejní sucho výrobce letadel Boeing je u konce. Letouny Boeing 737 Max ještě nepatří do šrotu – v září se firmě...

Soud zahájil insolvenční řízení s majitelem EMTC Bártou

Městský soud v Praze uznal podání insolvenčního návrhu proti majiteli a šéfovi skupiny EMTC Tomášovi Bártovi a zahájil...

Soud může Facebooku nakázat smazat příspěvek, rozhodla Evropská unie

Soudy v Evropské unii mohou nařídit Facebooku, aby napříč sítí po celém světě smazal takové příspěvky svých uživatelů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz