„Čekal jsem víc“, říká šéfkuchař oceněné restaurace Allegro

  10:09aktualizováno  10:09
Mezi čtenáři turistických průvodců Michelin je Praha známá jako město italské kuchyně. Jedinou restaurací, která získala prestižní michelinskou hvězdu, je totiž už potřetí za sebou Allegro v hotelu Four Seasons. Své speciality tam vaří Ital Andrea Accordi. MF DNES s ním přináší rozhovor.

Šéfkuchař restaurace Allegro Andrea Accordi. (16. března 2010) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Restaurace může získat až tři hvězdy. Italského kuchaře tak trochu mrzí, že si Allegro při letošním udělování cen nepolepšilo.

Třetí rok za sebou jedna hvězda, jste s tím spokojen?
Upřímně, očekával jsem více. Když jednou dostanete jednu hvězdu, chcete se zlepšit a já si myslím, že naše práce se stále zlepšuje. Ale uvidíme příští rok. Praze by každopádně pomohlo, kdyby hvězdu příště dostala ještě nějaká další restaurace.

Máte vy sám v Praze nějaké oblíbené podniky, které byste hvězdičkoval?
Rád tady chodím do thajských restaurací, například do restaurace Noi, samozřejmě do pizzerií, moje oblíbená je Rugantino. Když chci ochutnat jiná italská jídla, zajdu do restaurací Aromi nebo La Finestra. Ale mám rád změnu, někdy zajdu třeba i do mexických restaurací.

A co česká kuchyně?
Chutnají mi polévky a někdy jsem příjemně překvapen, když mi kuchaři z mého týmu, což jsou ve velké většině Češi, připraví nějakou místní specialitu. A cokoliv, co je uvařeno s vášní, je dobré.

Přišel jste někdy v Praze do podniku, kde jste si řekl: Tady vážně vaří příšerně?
Ano, občas se mi stane, že to, co je napsáno na jídelním lístku, není přesně to, co v restauraci servírují, nebo je jídlo připraveno opravdu mizerně. Ale nechci nikoho jmenovat.

Jak se za ty téměř tři roky, co v Praze působíte, změnila úroveň zdejší gastronomie?
Rok od roku se úroveň zlepšuje, šéfkuchaři se snaží stále přicházet s novými nápady a propagovat českou kuchyni. Je tu spousta restaurací, které připravují českou kuchyni moderním způsobem. Navíc je důležité, že pražští šéfkuchaři často cestují za zkušenostmi do světa.

Stále platí, že musíte téměř všechny suroviny k přípravě jídel dovážet ze zahraničí?
To platilo před dvěma lety. Teď se to mění, místní farmáři začínají pěstovat kvalitní plodiny. Já jsem si dovezl z Itálie semena a dohodl se s místními zemědělci, že mi z nich budou pěstovat saláty, rajčata, dýně nebo různé bylinky. Ale třeba sýry stále všechny dovážíme.

I maso?
Některé vozíme, třeba hovězí z Piemontu, ale nově bereme také hovězí od farmáře, který chová dobytek kousek od Prahy. Téměř všechny naše ryby jsou ze Středozemního moře.

Prý část menu restaurace Allegro vařila vaše matka?
Moje matka sem nedávno přijela na návštěvu z Itálie, je to výborná kuchařka, dlouhá léta vařila pro šest dětí. Nedělá sice moc jídel a jsou to jednoduchá jídla, ale dělá je dobře a my jsme se rozhodli je připravit a zařadit do menu. Lidé jsou s nimi moc spokojeni.

Kdo vaří u vás doma?
Tak napůl. Manželka je Thajka a dělá tamní jídla, já připravuji italské pokrmy.

Šéfkuchař restaurace Allegro Andrea Accordi. (16. března 2010)
Autor:
  • Nejčtenější

Kanál smrti jako brána k prosperitě. Z Rumunska je opět obilná velmoc

Tisíce politických vězňů zahynuly v 50. letech na stavbě kanálu Dunaj–Černé moře. Monumentální projekt dokončený jen...

V mýtu je zapsána ani ne polovina aut, kolony na hranicích mohou mít až 40 km

Až čtyřicet kilometrů dlouhé kolony a desítky hodin čekání zřejmě potkají šoféry přijíždějící začátkem prosince ze...

Češi mají páté nejlevnější jídlo v Evropě. Utratí za něj více než Britové

Potraviny jsou v Česku páté nejlevnější ze všech zemí EU. I přesto je u nás jídlo hned po bydlení druhou největší...

Premium

Sny mladých o bydlení narážejí na mizivé úspory, většina na hypotéku nedosáhne

Ceny bytů dál rostou a dostupnost bydlení pro mladé rodiny se stále zhoršuje. Jak ukazuje průzkum Hypoteční banky,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

KOMENTÁŘ: Euro je časovaná bomba, držme se od něj dál, říká ekonom Kovanda

Česká ekonomika se sice na úrovni jednotlivých firem eurizuje, ale přesvědčivých argumentů pro plošné přijetí jednotné...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

  • Další z rubriky

Portál Booking.com zvýhodňoval sám sebe. Dostane pokutu 8,3 milionu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil portálu pro rezervaci ubytování Booking.com pokutu 8,3 milionu korun za...

Ropný gigant vstoupil na burzu. Aramco si těžbou vydělává stamiliardy dolarů

Největší ropná společnost na světě, Saudi Aramco, v neděli vstoupila na burzu. Jedná se o jednu z deseti největších...

Dáme jídlo nabouralo exkluzivitu Uberu. Začalo rozvážet pro McDonald’s

Společnost Dáme jídlo začala od listopadu v Česku zajišťovat rozvážku pro 73 tuzemských restaurací McDonald’s. Jde o...

Bilionový vstup na burzu na obzoru. Saúdský ropný obr chce přepsat historii

Dlouho očekávaný vstup Saudi Aramco na burzu je na spadnutí. Největší ropná společnost na světě plánuje odstartovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz