Od března bude makléřům a analytikům sloužit jediný index.

Od března bude makléřům a analytikům sloužit jediný index. | foto: Profimedia.cz

Burza spojí indexy PX 50 a PX-D, byly příliš stejné

Doby, kdy čeští burzovní makléři sledovali pohyby indexů PX 50 a PX-D se chýlí ke konci. Pražská burza se totiž rozhodla od 20. března místo těchto dvou počítat pouze jeden - index PX.

"Tyto změny nejsou samoúčelné," říká generální ředitel burzy Petr Koblic. K rozhodnutí přivedl makléře podobný vývoj obou původních indexů. "Když se podíváme na jejich historii, vyvíjí se téměř totožně," vysvětluje Koblic.

"Nejvhodnějším způsobem, jak nastalou situaci řešit se ukázala varianta splynutí obou indexů v jeden, čímž získáme nový index, který si však uchová všechny důležité vlastnosti svých předchůdců. Těmi jsou v případě indexu PX 50 jeho velmi cenná, více než dvanáctiletá historie a v případě indexu PX-D, z pohledu likvidity, optimální složení báze“ dodává šéf burzy.

Kromě toho bude nový index sloužit i ke stanovení základu pro obchody s finančními deriváty.

PX 50 sledoval vývoj kurzů padesáti nejobchodovanějších akcií. Poprvé vyšel v dubnu 1994. Historii PX 50 najdete ZDE 

Druhý pražský index PX-D vyjadřoval vývoj kursu akcií u podniků ze systému SPAD. Do SPADu patří devět tzv. blue chip firem, nejlikvidnějších a nejobchodovanějších. Historii PX-D najdete ZDE

Posledním dnem, kdy burza oznámí hodnotu PX 50 a PX-D, bude 17. březen.

Nový index kompletně převezme historii indexu PX 50. V bázi nového indexu se octne všech devět firem, které patří do systému SPAD.

Největší zastoupení v indexu PX bude mít ČEZ a vlastník České spořitelny Erste Bank.

VŠE O AKCIÍCH NAJDETE NA
AKCIE IDNES.CZ