Chmel. Ilustrační snímek.

Chmel. Ilustrační snímek. | foto: Budějovický Budvar

Budvar loni prodal 1,5 milionu hektolitrů piva. Nejvíce v historii

  • 21
Čtvrtý největší tuzemský pivovar Budějovický Budvar má za sebou úspěšný rok. Státní podnik prodal o 2,5 procenta více piva než loni a nejvíce v 119leté historii. Na růstu se podílel především export. Tržby pivovaru vzrostly meziročně o sedm procent na 2,3 miliardy korun.

„Dokázali jsme významně zvýšit prodej na našich nejdůležitějších trzích v Německu a na Slovensku a k navýšení došlo také v mnoha dalších zemích. Navíc jsme vstoupili i na zcela nová obchodní teritoria,“ zdůvodnil obchodní ředitel Budějovického Budvaru Robert Chrt.

Do zahraničí směřovalo 813 tisíc hektolitrů, tedy více než polovina celkového výstavu. Výrobce hořkého moku nově vyváží třeba do Republiky Kongo, Keni nebo Thajska. Celkem směřuje pivo z Českých Budějovic do sedmdesáti států. Loni to bylo o pět méně. Podle vyjádření vedení pivovaru pomohla exportu i oslabená koruna.

Ze zisků pivovarů profituje i státní rozpočet, podnik na účet státu loni převedl 800 milionů korun. Další prostředky státu z podniku plynou na daních, sociální a zdravotním pojištění.