British Airways propustí tisíce lidí

Největší evropské aerolinky British Airways zvolily pro návrat k zisku drastická opatření. Společnost, která čelí největším ztrátám od doby své privatizace před patnácti lety, propustí dalších 5800 zaměstnanců. Spolu se zářijovým zeštíhlením tak aerolinky opustí skoro čtvrtina z 57 tisíc lidí zaměstnávaných ještě před půl rokem.

Odchod celkem 13 tisíc lidí a restrukturalizace provozovaných spojů má pomoci British Airways snížit do března 2004 náklady o 650 milionů liber. Zmenší se i letecký park - z 354 letadel, které aerolinky provozovaly minulé léto, jich v polovině roku 2003 zůstane jen 305.

Problémy však netrápí jen British Airways. Zářijové teroristické útoky v USA a zpomalení světové ekonomiky způsobily pokles zájmů o leteckou dopravu a znamenaly pro většinu leteckých společností propad zisků.

Podle Kevina Dobbyho z mezinárodní asociace letecké dopravy IATA už kvůli krizi v odvětví přišlo o práci 120 tisíc lidí a dalších zhruba 200 tisíc pracovních míst zůstává ohroženo.

Zástupci aerolinek se však počátkem týdne na konferenci v Londýně shodli na tom, že oživení se už blíží. Nezbytnou podmínkou pro přežití jsou ale úsporná opatření a snížení nadbytečných kapacit.

"Očekávám, že se odvětví vrátí k zisku v roce 2003, v okamžiku, kdy se americký trh plně vzpamatuje a aerolinky sníží náklady na úroveň, která více odpovídá jejich výnosům," míní šéf společnosti bmi british midland Austin Reid.

, ,