(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Krach CK Azur Reizen zastihl v zahraničí 450 klientů, další už neodletí

  • 9
Zkrachovalé cestovní kanceláře Azur Reizen a Maxi Reisen mají v zahraničí 450 turistů, dalších 550 lidí na svou dovolenou již neodletí. Uvedla to Česká podnikatelská pojišťovna, u které byly obě společnosti pojištěné proti úpadku. Pojišťovna nyní zjišťuje rozsah škody. Podle Asociace českých cestovních kanceláří jde o největší krach cestovek od roku 2009, kdy ukončila činnost Tomi Tour.

„S naším partnerem, asistenční službou Global Assistance, pracujeme na tom, abychom co nejdříve zajistili jejich bezpečný návrat zpět do České republiky,“ uvedl v úterý ředitel úseku neživotního pojištění České podnikatelské pojišťovny (ČPP) Václav Hönig.

V úterý odpoledne se vrátí prvních 51 turistů z Tuniska. Úhradu původně plánovaného letu jim pokryje pojistka u ČPP. „Dnešním nočním spojem odletí také 28 osob z turecké Antalye. Na pražském letišti Václava Havla přistanou ve 2:50 ráno. Během zítřka se vrátí také 28 turistů z Turecka, dalších 43 z Egypta a šest klientů z řeckého ostrova Rhodos,“ dodal Pavel Vyskočil ze společnosti Global Assistence.

Portál dovolena.cz uvedl, že přestal nabízet zájezdy obou cestovních kanceláří již před dvěma roky, protože měly dlouhodobé problémy s kvalitou služeb. Podle ředitelky portálu Evy Sedlmajerové budou problémy čekat na řadu klientů, kteří s cestovkami vedou reklamační spory ohledně špatné kvality zájezdů. „Na reklamační řízení se totiž pojištění úpadu cestovní kanceláře nevztahuje a existuje reálné riziko, že oprávněné reklamace klientů za špatnou kvalitu zájezdů zůstanou nevyřízeny,“ dodala Sedlmajerová.

Na webu recenzecestovek.cz je na služby cestovních kanceláří velké množství stížností klientů již od roku 2012. Nejčastěji si stěžovali na změnu objednaného hotelu za horší. Podle agentury Invia.cz za krachem cestovních kanceláří Azur Reizen a Maxi Reisen stojí problémy se zahraničními dodavateli služeb.

Pražská cestovní kancelář Azur Reizen v pondělí vyhlásila úpadek, informaci zveřejnila na svém webu. Klientům na webu vzkázala, že není schopna dostát svým závazkům plynoucím z uzavřených smluv o zájezdu.

Tržby Azur Reisen v roce 2014 byly 127 milionů korun, pozdější údaje nejsou k dispozici. Na trhu působila od roku 1997. Obě cestovní kanceláře se specializovaly na prodej zájezdů do Tuniska, Egypta, Turecka nebo na řecký ostrov Rhodos. Maxi Reisen vznikla v roce 2008 jako internetová cestovní kancelář a zaměřovala se na prodej nízkonákladové dovolené.

Letos skončily v úpadku podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur tři cestovky. Na českém trhu přitom působí celkem 845 pojištěných cestovních kanceláří. Vzhledem k celkovému počtu aktivních kanceláří je tak pravděpodobnost úpadku menší než 0,5 procenta, uvedla asociace.