AVX plánuje opět zaměstnat stovky lidí

  • 2
Lanškroun - Z lanškrounské společnosti AVX Czech Republic, která vyrábí tantalové kondenzátory, se možná opět stane největší zaměstnavatel v Pardubickém kraji. V počtu zaměstnanců jsou nyní před firmou v kraji pouze pardubická chemička Synthesia a výrobce počítačů Foxconn CZ. AVX však v posledních měsících přijala zhruba dvě stě lidí a stovky dalších plánuje zaměstnat.

"V současné době máme dva tisíce čtyři sta padesát zaměstnanců a další stovky chceme přijmout. Řádově jde o tři sta až čtyři sta lidí, z nichž už některé jsme přijali," řekla personální manažerka společnosti AVX Lanškroun Květa Kučerová.

Společnost AVX už zaujímala post největšího zaměstnavatele v kraji zhruba před půl druhým rokem, kdy pro ní pracovalo přes čtyři tisíce lidí. Pak ale pokles zájem odběratelů a firma zhruba dva a půl tisíce lidí propustila.

"Situace v podniku je příznivější než před rokem a půl a stále se zlepšuje. To nám dovolilo začít opět přijímat lidi, ale nárůst zaměstnanců nemůže být tak rychlý jako předchozí propouštění," vysvětluje zástupce ředitele AVX Lanškroun Vladimír Zářecký.

Rozšiřování personálu firmy především o dělnické profese potvrdil i tamní úřad práce. "Po propuštění zhruba dvou a půl tisíc lidí v době krize společnosti se počet zaměstnanců v AVX ustálil na čísle přibližně dva tisíce sto. Pak opět začali lidi do podniku nabírat. Ke konci dubna přijali dvacet lidí, další měsíc pětačtyřicet lidí a poté nám dali požadavek na zhruba sto šedesát lidí," uvedl vedoucí oddělení zprostředkování Úřadu práce v Ústí nad Orlicí Michal Blaschke.

"V současné době však máme také zájem o vysokoškoláky zejména z oboru elektro, protože jsme v našem oddělení rozšiřovali vývoj," dodala Kučerová.

Blaschke se však obává, že sehnat stovky lidí pro AVX bude problém. "Registrujeme v regionu sice zhruba pět tisíc nezaměstnaných, ale ne všichni mohou do Lanškrouna dojíždět, někteří nejsou pro práci v tomto podniku zdravotně způsobilí nebo pro firmu již pracovali, sami odešli a AVX už je znova nezaměstná. Bude nám proto muset pomoci úřad práce v Šumperku či ve Svitavách," uvedl Blaschke.

Společnost už nyní musí podle něj lidi do Lanškrouna svážet z okolí. "S výjimkou Vysokého Mýta, Chocně, Králicka a Žamberku sváží AVX zaměstnance prakticky ze všech oblastí okresu Ústí nad Orlicí," sdělil Blaschke.

Firma AVX v Lanškrouně podniká od roku 1992. Od této doby počet zaměstnanců neustále zvyšovala. Rekordního počtu zhruba čtyř tisíc tři sta zaměstnanců dosáhla loni v březnu, pak ale začala společnost kvůli nedostatku zakázek propouštět. Lanškrounská společnost AVX je součástí americké AVX Corporation, jejímž majoritním vlastníkem je japonská Kyocera Corporation.