Nová huť společnosti Mittal Steel Ostrava

Nová huť společnosti Mittal Steel Ostrava | foto: Michal Sváček, MAFRA

ArcelorMittal Ostrava má volnou cestu k vytěsnění minoritních akcionářů

  • 13
Obchod mezi největšími tuzemskými hutěmi ArcelorMittal Ostrava (AMO) a nejsilnější českou finanční skupinou PPF byl dokončen. Téměř čtrnáctiprocentní podíl v hutích, který loni PPF prodala majoritnímu vlastníkovi ArcelorMittal za 6,8 miliardy korun, byl fyzicky převeden ve středisku cenných papírů.

Vyplývá to z vlastnické struktury, kterou AMO zveřejnila na svých internetových stránkách. Akcie byly převedeny 29. ledna. Skupina ArcelorMittal, kterou ovládá indický miliardář Lakshmi Mittal, tak v ostravských hutích již vlastní 96,4 procenta a může začít s vytěsňováním nepohodlných minoritních akcionářů. K tomu potřebovala vlastnit více než 95 procent akcií.

"Obchod s PPF byl ukončen na konci ledna. Jak jsme uvedli již dříve, budeme uvažovat o vykoupení podílu i od minoritních akcionářů," uvedl mluvčí Mittalu Arne Langer pro MF DNES.

"Vytěsnění čekáme každou chvíli," uvedl jeden z minoritářů Jiří Psota. Malí akcionáři teď vlastní 3,571 procenta akcií AMO a budou hrát o co nejvyšší výkupní cenu. Dá se očekávat, že na obou stranách vzniknou cenové posudky. Pokud se představy obou stran neprotnou, nejsou vyloučeny ani soudní pře.

Minoritní akcionáři před čtrnácti dny vyhráli první kolo nad ocelářským gigantem, když jim ostravský krajský soud vyhověl a zakázal převést část loni vytvořeného zisku na účet nerozděleného zisku společnosti. Akcionáři tvrdili, že mají nárok na dividendu a firma ji bezdůvodně nevyplácí. S tím souhlasil ostravský soudce Petr Hampel. - více čtěte malí akcionáři bojující o dividendy vyhráli nad Mittalem

,