„Na našem zdraví také záleží,“ hlásá nápis stávkujícího zaměstnance před...

„Na našem zdraví také záleží,“ hlásá nápis stávkujícího zaměstnance před budovou Amazonu v New Yorku. (30. března 2020) | foto: Reuters

Viceprezident Amazonu končí. Nechtěl jsem vyhazovat aktivisty, tvrdí

  • 36
Další z předních manažerů technologického giganta Amazon končí ve funkci. Výpověď podal viceprezident firmy Tim Bray. Nelíbí se mu, jak firma jedná se zaměstnanci. Poslední kapkou podle něj bylo to, že firma propustila aktivisty, kteří žádali lepší ochranu před wuchanským koronavirem.

Americká společnost Amazon je všeobecně známá pro nevstřícný přístup k zaměstnancům, kteří si stěžují. V minulosti se objevilo několik případů, ve kterých si propuštění zaměstnanci stěžovali, že vyhazov dostali právě kvůli aktivismu. 

A podle dnes již bývalého viceprezidenta firmy teď už manažeři překročili veškeré hranice. „Jsem zděšen z toho, jak se firma zachovala k lidem, kteří jen upozorňovali na to, že se zaměstnanci bojí covid-19,“ uvedl Bray na svém blogu. Na pozici viceprezidenta společnosti pracoval přes pět let. Rozhodující pro něj bylo propouštění lidí, kteří prostřednictvím protestů vyjádřili obavy z možné nákazy novým typem koronaviru na pracovišti.

Problémy totiž měli přední členové odborové organizace Zaměstnanci Amazonu pro klimatickou spravedlnost, která v minulosti organizovala například výzvu, aby firma přestala podporovat těžaře fosilních paliv nebo klimatickou stávku. Bray s nimi přitom v minulosti mnohokrát spolupracoval. Poté, co na veřejné videokonferenci se zástupci zaměstnanců z 16 skladů po celém světě odboráři vyjádřili obavy, dostali okamžitý vyhazov.

„V takové chvíli jsem nemohl ve firmě zůstat. V podstatě by to znamenalo, že souhlasím s chováním, které se mi hnusí,“ píše Bray. „Vyhazování whistleblowerů je důkazem toho, že firemní kulturou prorůstá jedová žíla. Odmítám tento jed nalévat i pít,“ dodává.

S odchodem z firmy však čekal až na nejbližší možný oficiální termín, který přišel toto pondělí. „Nesluší se, aby viceprezident jen tak zmizel,“ doplňuje. Raye to navíc pravděpodobně přijde celkem draho. „Toto rozhodnutí mě nejspíš bude stát skoro milion dolarů a nejlepší práci, jakou jsem kdy v životě měl,“ zakončuje.

Za ekologický aktivismus vyhazov. Amazon nás chce umlčet, tvrdí zaměstnanci

Porušují pravidla, říká firma

Amazon přitom tvrdí, že byli odboráři propuštěni kvůli několikanásobnému porušení firemních pravidel. Pro americkou televizi CNBC firma již dříve uvedla, že sice podporuje právo zaměstnanců na kritiku a protestování, ale že zároveň nemůže tolerovat „špatné akce“, které podle ní ohrožují zdraví nebo bezpečí jejich kolegů.

Jako jeden z dalších takových případů lze zmínit například aktivistu Chrise Smallse. Ten pracoval v distribučním centru v newyorské čtvrti Staten Island a koncem března organizoval stávku, kterou chtěl upozornit na tamní špatné podmínky. O práci přišel o několik dní později.

On sám tvrdí, že dostal výpověď právě kvůli stávkování. Firma však namítá, že porušil karanténní opatření poté, co byl v kontaktu s člověkem nakaženým covid-19. Ohrozil podle ní zdraví kolegů, a tak si výpověď zasloužil.

Amazon také tvrdí, že jsou obvinění ze špatných hygienických podmínek lichá.  Podle vlastních slov přijal příslušná opatření, zintenzivnil čištění a obstaral zásoby zdravotnických pomůcek. „Dodržujeme všechny pokyny zdravotníků, přijímáme extrémní opatření k zajištění bezpečnosti zaměstnanců na pracovišti,“ uvedl mluvčí firmy po CNBC. 


Témata: Amazon, Výpověď