Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Supermarket Albert (ilustrační snímek) | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Albert v Blansku přelepil datum spotřeby u prošlé debrecínky

  • 375
Státní zemědělská a potravinářská inspekce už podruhé v tomto týdnu odhalila v prodejnách Albert manipulaci s datem spotřeby u potravin. Prodejna v Blansku přelepila nálepku s datem spotřeby u prošlé debrecínské pečeně etiketou s pozdějším datem. V úterý ze stejného důvodu zasáhla inspekce v jednom pražském hypermarketu.

O novém nálezu v Blansku informoval mluvčí SZPI Michal Spáčil.

"Kontroloři zjistili, že krájený výrobek Pečeně debrecínská, nabízený v obsluhovaném úseku, je označen nesprávným datem použitelnosti. Potravina, která měla být podle výrobce spotřebována do 11.2.2012, byla označena datem o pět dní pozdějším," uvedl Spáčil. Inspektoři našli ve skladu provozovny původní větší balení, a proto zjistili, že datum neodpovídá tomu uváděnému na provozovně. Potravinu zakázali uvádět do oběhu.

Albert se od podobných praktik distancoval a uvedl, že je to selhání jednotlivců. "Osobně dohlédnu na to, aby byl případ ve spolupráci se SZPI pečlivě vyšetřen," sdělil Jan van Dam, generální ředitel společnosti Ahold Czech Republic, která obchody Albert provozuje. Vedení Aholdu podle něj uvažuje o zpřísnění pravidel pro zaměstnance, aby se podobné případy už neopakovaly.

V prodejně v pražské Tuklatské ulici našla už v úterý inspekce dva kusy prošlého baleného sýra, který byl navíc plesnivý. V obou případech hrozí firmě Ahold pokuty (čtěte Albert přelepoval trvanlivost u plesnivých sýrů).

Na výrobcích už byla i viditelná plíseň. "I když zde šlo jen o dva kusy závadných potravin, SZPI bere takové případy velmi vážně. Klamání spotřebitelů tímto způsobem je nejen zásadním porušením platných právních předpisů, ale může i snížit důvěru v podnikatelskou etiku v potravinářství mezi zákazníky," řekl ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta.

Kontroloři zjistili, že etikety výrobků byly přelepené opakovaně a doba spotřeby se tak výrazně posunula. První výrobek měl být původně spotřebován 21. ledna, přelepováním etiket ale prodejce prodloužil domnělé datum trvanlivosti na 9. únor. Druhý sýr měli zákazníci spotřebovat do 3. února, etiketa byla přelepená na
9. února. Prodejce pokaždé změnil datum u informace "Spotřebujte do".

"Výraz Spotřebujte do uvádí datum použitelnosti potravin. Po tomto datu není povoleno uvádět takto označené zboží do oběhu a tedy ani prodávat spotřebitelům," vysvětlil Spáčil. Podle informací SZPI bude se společností Ahold zahájeno řízení o udělení pokuty.

,