Škoda Auto vynesla akcionářům takřka 4,5 miliardy korun.

Škoda Auto vynesla akcionářům takřka 4,5 miliardy korun. | foto: Ondřej Littera

Akcionářům nejvíc nese Škoda, ČEZ a Transgas

  • 8
Akcionáři českých firem si mnou ruce. Za poslední tři roky stovce nejvýnosnějších společností stouply výnosy ze 28,7 na 56,4 miliardy korun. Na předních místech žebříčku, který nezahrnuje finanční instituce, jsou Škoda Auto, ČEZ, RWE Transgas, Philip Morris a Plzeňský Prazdroj.

Tyto firmy vynášejí svým akcionářům miliardy korun ročně. Jsou to jiná čísla než „pouhý“ účetní zisk.

Společnosti CE Capital a ČEKIA každý rok propočítají podle mezinárodního měřítka EVA to, jak se akcionářům investice zúročily, tedy kolik vynesly firmy po odečtení nákladů na vlastní kapitál. V úterý pak zveřejnily čísla 1700 hodnocených firem za loňský rok.

Nejúspěšnější Škoda Auto vynesla akcionářům takřka 4,5 miliardy korun, pro srovnání čistý zisk byl 7,9 miliardy korun. Nejmarkantnějšího úspěchu dosáhla společnost ČEZ, která poprvé za šest let vykázala kladnou hodnotu indikátoru.

“ČEZ ve srovnání s rokem 2004 vykázal nárůst EVA o 10,6 miliardy korun, což představuje nejvyšší meziroční vzestup za dobu šestileté existence projektu,“ popsal šéf CE Capital Georg Hotar. ČEZ se umístil na druhém místě za Škodou Auto, která byla vloni třináctá.

Jistá křesla pro management
Pokud je hodnota EVA kladná, management vytváří pro majitele dané firmy hodnotu, pokud je záporná, hodnota vložených prostředků se naopak zmenšuje. Zjednodušeně by se dalo říct, že šéfové firem na prvních místech se nemusí bát o svá křesla.

“Určitě to vypovídá o schopnosti managementu, ale i o situaci odvětví,“ podotkl Hotar. Právě vyšší ceny elektřiny pomohly ČEZ více než investice v zahraničí. “Ty se promítnou až ve střednědobém pohledu,“ dodal.

Obory, které vynášejí nyní nejvíce, jsou zejména energetika a telekomunikace. V první desítce vloni zazářila například společnost Strom telecom, kterou založili v Česku během války v Jugoslávii tamní podnikatelé a nyní patří ruské společnosti.

Dlouhodobě výnosný kromě loňského roku je Eurotel (nyní Telefónica O2), dále Philip Morris, T-Mobile, Plzeňský Prazdroj a RWE Transgas.