Letadlo Airbus A350

Letadlo Airbus A350 - Počítačový model letadla Airbus A350 | foto: Airbus, Reuters

Airbus váhá nad projektem A350

  • 14
Evropský výrobce letadel má opět potíže. Zatímco jeho americký rival Boeing prodává stovky kusů svého Dreamlineru 787, projekt na konkurenční Airbus se zastavil v půli cesty.

Akcionáři Airbusu by měli v nejbližší době rozhodnout, jestli podpoří investici do výzkumu, ze kterého vzejde právě nový konkurent pro Boeing 787, kterým by měla být variace na Airbus A350 a názvem A350 XWB (Extra wide body).
 
Airbus přípravou projektu A350 zabýval již dva roky. Boeing mezitím získal již 400 objednávek na Boeing 787, který poprvé vzlétne v roce 2008.

Vedení Airbusu oznámilo, že pokračování projektu A350 XWB by si vyžádalo přibližně 10 miliard eur.

Ale domnívá se, že v příštích dvaceti letech budou mít zákazníci zájem o pět tisíc středně velkých letounů. Otázkou ovšem je, zda si budou chtít objednat právě letoun od společnosti Airbus.

Zatím společnost získala objednávky na 100 letadel původní verze A350. Nově představená verze A350 XWB zatím žádné zákazníky nepřilákala.

"Trh si v současnosti A350 žádá. O jeho výrobě ale ve skutečnosti nerozhodne trh ani já, ale akcionáři." řekl John Leahy z vedení Airbusu.

Nejen úspěchy konkurenčního Boeingu, ale především dvouleté zpoždění obřího letounu A380 jsou příčinou miliardových ztrát, následně i propouštění zaměstnanců a poklesu ceny akcií mateřské firmy EADS. - více zde

,