Agrofert se spojí s pekárnami, úřad dal svolení

Podnikatel Andrej Babiš rozšíří své impérium o pekárny. Antimonopolní úřad povolil spojení Babišovy společnosti Agrofert a firmy Penam. Rozhodnutí je pravomocné, spojení tedy nestojí nic v cestě.

Podle šéfa antimonopolního úřadu Josefa Bednáře nezíská nově vzniklá společnost dominantní postavení na trhu, takže nepoškodí ani spotřebitele, ani konkurenci.

Babišova firma se zaměřuje hlavně na zemědělství, výrobu průmyslových a chemických látek a potravinářství. Společnost Penam vlastní pekárny, cukrárny, mlýny a těstárnu. Své výrobky prodává ve vlastních prodejnách.

Podle antimonopolního úřadu se tedy aktivity obou firem kryjí jen nepatrně, a není proto důvod k obavám, že by fúzí vznikl gigant, který by diktoval ceny nebo bránil hospodářské soutěži.

"Spojení nebude mít negativní dopad na spotřebitele z hlediska možnosti výběru mezi službami. Nedojde ani k omezení možnosti vstupu konkurence na příslušné trhy," zdůvodnil Bednář rozhodnutí úřadu.

Penam je třetí největší českou pekárnou. Vznikl před pěti lety jako uskupení dvanácti pekárenských a mlynářských firem, aby i menší pekaři mohli konkurovat dvěma gigantům na trhu - Odkolku a Delta Pekárnám.