Agrofert oficiálně odmítl Unipetrol

  • 16
Společnost Agrofert podnikatele Andreje Babiše oficiálně odmítla koupi státního podílu v Unipetrolu. Fondu národního majetku navrhla dohodu o ukončení kupní smlouvy podepsané letos v únoru. Zrušení transakce musí ještě schválit vláda. "Pravděpodobně to bude příští týden," řekl iDNES mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič.

Na tom, že za stávajících podmínek Unipetrol nekoupí, se Babiš dohodl už ve čtvrtek na jednání s vrcholnými představiteli Fondu národního majetku.

"Dohoda zní, že v pondělí Babiš vydá prohlášení, kde vysvětlí své důvody pro odstoupení od privatizace. Nedošlo k žádnému ostrému střetu, jde o racionální dohodu," uvedl pro MF DNES vysoce postavený státní úředník seznámený se čtvrtečním jednáním.

Sám Babiš v neděli odmítl reagovat. Avizované oficiální vyjádření zatím nevydal. Kdyby Unipetrol koupil a svázal se svým Agrofertem, který se specializuje na výrobu hnojiv a potravinářství, získal by kontrolu nad celou českou chemií a stal by se vládcem firmy, která ročně utrží přes sto miliard korun.

Oficiálním odstoupením od smlouvy, která Agrofert zavazovala k zaplacení 361 milionů eur (přes miliardu korun) se otevírá cesta k novému jednání o prodeji jedné z největších tuzemských firem.

Dál už rozhodnou politici
Co bude následovat dál, už je věcí politiků. Na tahu budou ministři průmyslu a financí. Oba již dříve uvedli, že jsou pro vyhlášení nové privatizace Unipetrolu. Neúspěšný prodej této firmy je prvním privatizačním případem, kdy již vybraný kupec sdělil, že strategický podnik nepřevezme.

KDO JE ANDREJ BABIŠ?

Profil průmyslníka najdete ZDE

O tom, že Unipetrol zřejmě nekoupí, Babiš prvně promluvil letos v srpnu. Tehdy požádal stát o snížení ceny s tím, že hospodaření Unipetrolu se zhoršuje, firmu postihly záplavy a nemá jistotu dodávek od klíčového partnera - České rafinérské. Snížit cenu ministři Bohuslav Sobotka i Jiří Rusnok odmítli.

Důvodem smírného řešení, kterého dosáhl Babiš s Fondem národního majetku, je fakt, že stát by stěží mohl dotlačit vítěze soutěže k odstoupení od privatizace dříve než koncem roku. Vyplývá to z kupní smlouvy. Jediný, kdo mohl dříve od prodeje odstoupit, byl pouze Agrofert. 

,