ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martina Petrášková

Manažerovi PPF se zelení. Jeho firma se stala evropskou chmelovou jedničkou

  • 2
Zemědělská skupina Agro-Chmel manažera PPF Ladislava Chvátala získala loni stoprocentní podíl ve společnosti PP servis, a stala se tak zřejmě největším pěstitelem chmele v Evropě, uvedl ve středu server E15. Hodnotu transakce firmy neuvedly.

Chvátal, který je zároveň manažerem PPF, dokoupil také majoritní podíl ve společnosti Arix, která s chmelem obchoduje a dosud byla plně vlastnicky propojená s firmou PP servis.

Agro-Chmel je od roku 2016 společníkem ve firmě Chmel, která podstatnou surovinu pro výrobu piva produkuje na více než 300 hektarech žateckých chmelnic. „V kombinaci se společností PP servis tak vzniká jeden z nejvýznamnějších českých a současně i evropských pěstitelů chmele. Dohromady obhospodařuje téměř 700 hektarů chmelnic s potenciálem roční produkce na úrovni tisíce tun chmele,“ cituje list nového šéfa Arixu Vladislava Mináře, který je rovněž manažerem ze skupiny PPF.

Česko chmelovou jedničkou

Tajemník Svazu pěstitelů chmele České republiky Michal Kovařík se domnívá, že v Evropě není větší pěstitel než nynější Chvátalův Agro-Chmel. „Na tuzemském hřišti vznikl skutečně dominantní hráč. Přesto si nemyslím, že by transakce mohla celý trh výrazně ovlivnit,“ řekl E15 Kovařík.

KVÍZ: Kolik chmele je v půllitru a co je spilka? Otestujte se, co víte o pivu

V Arixu na rozdíl od PP servisu nadále zůstávají dva ze tří bývalých majitelů Stanislav Roháček a Jiří Smetana. Každý si podrží pětinový podíl. „Pan Roháček a pan Smetana se jako minoritní akcionáři budou nadále podílet na obchodním vedení z pozice členů představenstva,“ uvedl Minář.

Chvátal má kromě zemědělské skupiny na starosti řízení strategických projektů skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta se ale k jeho aktivitám nehlásí, píše E15. „Skupina PPF není vlastnicky propojena se společností Arix. Účast manažerů skupiny PPF v orgánech této společnosti je jejich soukromou obchodní aktivitou,“ uvedla mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.

PPF má ale podle E15 ke Chvátalově byznysu blízko. Na provoz Agro-Chmelu půjčila téměř 289 milionů korun kyperská firma Roughwaters Limited. Tato společnost byla v prvním pololetí roku 2007 jediným akcionářem společnosti Degate, která v současné době vystupuje pod jménem PPF Gate a spravuje kanceláře dejvické centrály Kellnerovy skupiny.

Pěstitelé loni sklidili z 5020 hektarů chmelnic 7145 tun chmele, sklizeň byla meziročně o 40 procent vyšší.

,