Aero zaplatí armádě za zpoždění dodávek

  • 7
Aero Vodochody zaplatí ministerstvu obrany zhruba 750 milionů korun za zpoždění dodávek letounů L- 159. "Platba je součástí dohody o vypořádání sporů, kterou jsme s ministerstvem uzavřeli," řekl viceprezident Aera pro obchod a marketing Viktor Kučera.

Mluvčí ministerstva Ladislav Šticha se k dohodě nechtěl podrobněji vyjadřovat. "Došlo k dohodě, aby se ukončily další spory," potvrdil jen.

Zpoždění provázela podle Kučery dodávky L-159 od samého začátku. Kontrakt byl uzavřen v roce 1997. První letouny měly být dodány vojenskému letectvu ČR v roce 1999. To se ale nestalo a zpoždění dodávek pak pokračovalo i v následujících letech.

"V částce 750 milionů je vedle opožděného dodání letounů a logistiky obsaženo narovnání všech vzájemných závazků minulosti," uvedl Kučera.

"Aero Vodochody má ve svém účetnictví vytvořeny z minulých let na tuto platbu rezervy. Letos se tedy kvůli této platbě jednorázově nezhorší výsledky hospodaření společnosti," dodal.

Letoun L-159 je stěžejním výrobkem Aera, firma však kromě zakázky pro armádu zatím nenašla další odběratele. Jeho nalezení a případný prodej strojů by firmě umožnil splatit část dluhů.

Druhým výrobním programem firmy je civilní letoun Ae270. Aero však zatím nemá příslušnou certifikaci letounu a nemůže jej prodávat, což původně plánovala už na minulý rok.

Aero jsme pozvedli, tvrdí Boeing
Většinu akcií společnosti Aero Vodochody vlastní stát, manažersky ji však přes konsorcium Boeing Česká ovládá americký Boeing. Vláda nedávno rozhodla o tom, že strategické partnerství s americkou firmou v Aeru ukončí.

Boeing s tím souhlasí. Tvrdí však, že Aero je nyní zdravější. "Aero je v podstatně lepším stavu, než bylo v době našeho vstupu," řekl například při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES prezident konsorcia Boeing Česká Thomas Ryan. - podrobnosti zde

Kvůli odchod Boeingu z Aera bude muset firma propustit zhruba čtyři stovky zaměstnanců, což je třetina všech pracovníků. - více zde

,