Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prodej Aera Vodochody je dokončený, většinu podniku nově vlastní Maďaři

  15:23
Český výrobce letadel Aero Vodochody má konečně nového majitele. Skupina Penta podnik prodala firmě HSC Aerojet, v níž má většinu maďarský finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Menší podíl vlastní česká skupiny Omnipol. Součástí prodeje je i letiště Vodochody.
Český výrobce letadel s dlouholetou historií.

Český výrobce letadel s dlouholetou historií. | foto: ČTK

K podpisu smlouvy o prodeji došlo už v červenci. Transakci zároveň posuzoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v srpnu povolil vstup maďarského partnera. Vedení společnosti pod novými vlastníky se ve čtvrtek ujal Viktor Sotona, který v leteckém průmyslu působí řadu let.

MRO

  • V originále Maintenance, Repair and Operations.
  • Anglická zkratka pro údržbu, opravy a provoz.

„Aero bude i nadále rozvíjet všechny tři pilíře svého podnikání, kterými jsou výroba a vývoj vlastních letounů, dále MRO zakázky na údržbu a opravy letounů, a rovněž výrobní programy aerostructures, tedy dodávky leteckých celků domácím a zahraničním zákazníkům,“ uvedl Sotona, který dosud vedl společnost Era, jež vyrábí i vyvíjí systémy pro zajištění letového provozu. Pod jeho vedením dosáhla firma rekordních tržeb a zdvojnásobila počet zaměstnanců.

Mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík potvrdil předchozí informace uveřejněné v médiích, podle nichž získává Omnipol ve společnosti HSC Aerojet 20procentní podíl a 80procentní podíl ovládne maďarská skupina, která má zajištěné financování své investice státní Maďarskou rozvojovou bankou, což svědčí o zájmu Maďarska o další spolupráci. Maďarská rozvojová banka poskytla úvěr 150 milionů eur (3,8 miliard korun). 

Většinový majitel HSC Aerojetu Kristóf Szalay-Bobrovniczky má úzké vazby na maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle dřívějšího zjištění Hospodářských novin Szalay-Bobrovniczky před rokem 2010 pomáhal Viktoru Orbánovi připravit se na návrat k moci. V roce 2016 byl Szalay-Bobrovniczky bez předchozí diplomatické zkušenosti jmenován velvyslancem Maďarska ve Velké Británii. Manželkou finančníka je mluvčí Orbánovy vlády Alexandra Szalay-Bobrovniczky.

Ztráty kvůli náročné certifikaci

Aero ve středu navštívila maďarská delegace a maďarská armáda už dříve projevila zájem o 12 letounů L-39NG. Maďarsko postupně využívalo všechny typy proudových letounů vyrobené v Aeru.

Aero L-39NG

Omnipol je dlouhodobým partnerem Aera zodpovědným za obchodní aktivity v řadě zemí a je také od roku 2015 strategickým partnerem projektu L-39NG. Penta Aero vlastnila 14 let, získala jej po privatizaci. 

Podle posledních zveřejněných hospodářských výsledků z předloňského roku hospodařila společnost se ztrátou, důvodem byly mimo jiné značné investice do certifikace nového letounu L-39NG. Provozní ztráta před odpisy činila 383 milionů korun, celkové příjmy dosáhly 2,9 miliardy korun. 

Výsledky za loňský rok zatím Aero nezveřejnilo. Původně předpokládalo návrat k zisku, avšak mimo jiné i kvůli dopadům pandemie, která zastavila nebo výrazně zpomalila některé transakce, bude podle předběžných odhadů hospodaření opět ztrátové, avšak ztráta by měla být nižší než v roce 2019.

Aero Vodochody

Největší výrobce letecké techniky v Česku a jeden z nejstarších leteckých výrobců na světě.

  • Firma drží celosvětový primát ve výrobě vojenských proudových cvičných letadel. 
  • V současnosti se Aero věnuje vývoji nového cvičného L-39NG, jenž absolvoval svůj první let v prosinci 2018. Aero letos spouští jeho sériovou výrobu. Smlouva o dodávce 12 letounů už je podepsaná s vietnamským ministerstvem obrany, už dříve projevil zájem například Senegal nebo státní podnik LOM Praha.
  • Důležitou náplní činnosti společnosti jsou také opravy, modernizace a komplexní údržba letadel L-39, L-59 a L-159.
  • Třetím obchodním pilířem firmy jsou dodávky součástí letadel dalším výrobcům. Aero vyrábí například náběžné hrany křídel pro Airbus. 
  • Aero zaměstnává přes 1300 lidí.
  • Společnost se v posledních letech rozvíjela pod italským managementem v čele s prezidentem a předsedou představenstva Giuseppem Giordoem. Předloni Giorda v čele firmy nahradil Dieter John, který v minulosti působil na vrcholných pozicích společností Bombardier, Airbus nebo Eurocopter.
  • Giordo přišel do Aera v roce 2016. Za jeho vedení firma prošla první fází strategické transformace, v rámci které se zaměřila na vojenskou výrobu a vrátila se k vývoji a výrobě vlastního letadla L-39 NG. Nové zbrojní projekty zatím nejsou výdělečné a Aero je po celou dobu ve ztrátě. Jeho provoz musel vlastník, kterým je investiční skupina Penta, dotovat.
Cvičný stíhací letoun Aero L-39 Albatros na dobových záběrech z roku 1976

Historie

  • Aero v roce 2019 oslavilo 100 let své existence. 
  • Firma se nejprve v pražských Holešovicích věnovala opravám letadel. Již v roce 1919 zde vznikl v licenci prototyp vlastního stroje, vojenský cvičný dvouplošník Aero A1. 
  • O dva roky později Aero představilo první civilní letoun A-10. V období první republiky Aero v nové továrně v Praze - Vysočanech vyrábělo několik úspěšných strojů, například řadu vojenských dvouplošníků, v britské licenci dopravní De Havilland DH-50 a ve francouzské bombardér MB-200. 
  • Společnost vyráběla i malé osobní automobily Aero a například i kočárky, motocyklové sajdkáry, váhy a kajaky. Za války firma pracovala pro okupační Německo.
  • Po válce začala znárodněná firma vyrábět pro čs. vojenské i civilní letectvo, vznikl zde například čtyřmístný letoun Aero 45. 
  • Zlomovým byl rok 1953, kdy firma zahájila výrobu proudových letadel. Nejprve šlo o velkosériovou licenční výrobu sovětského stroje MiG-15a odvozených typů. Později přišla éra slavných proudových cvičných letounů L-29 Delfín a L-39 Albatros (na obrázku).
  • Na základě L-39 a z něho odvozeného L-59 firma vyvinula pokročilý lehký bojový letoun L-159 ALCA s výkonnějším motorem a moderní avionikou. Program měl být po pádu komunistického režimu záchranou společnosti po ztrátě východních trhů i jedním z pilířů českého zbrojního průmyslu. Letounu se ale ve světě prorazit nepodařilo. Kromě české armády si ho pořídil jen Irák, létá také v USA u firmy Draken, která při výcviku pro americké letectvo simuluje nepřítele.
  • Aero za 100 let existence celkově vyrobilo na 11 tisíc letounů, z toho 6700 cvičných proudových, což je dle firmy 70 procent celosvětové produkce.
  • Po změně režimu prošlo Aero privatizací. Nejprve jej ovládly převážně státní banky. Vláda v říjnu 1996 rozhodla, že firmu finančně restrukturalizuje a poté prodá. Kupcem se stalo konsorcium společností Boeing, McDonnel Douglas a ČSA, od kterého se mimo jiné očekávalo prosazení L-159 na světových trzích. O sedm let později se vláda, nespokojená se situací ve firmě, dohodla na ukončení akciové účasti Boeingu. V říjnu 2006 prodala Aero společnosti Oakfield ze skupiny Penta.
Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

V USA vzniká další vysokorychlostní železnice. Spojí Las Vegas a Kalifornii

23. dubna 2024

V pondělí se v USA zahájila výstavba nové vysokorychlostní železniční tratě. Projekt společnosti...

KOMENTÁŘ: Budou ještě někdy v Česku nízké a předvídatelné ceny energie?

23. dubna 2024

Premium Po energetickém cenovém šoku je na stole otázka: Lze ještě vůbec někdy doufat v nízké a...

Větší než největší. Rekordní 3D tiskárna umí vytvořit víc domů najednou

23. dubna 2024  19:26

Univerzita v americkém Maine představila novou výkonnou 3D tiskárnu, která je schopna vytvářet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...