Rumunský šéf Sarbu končí v čele CME

Rumunský šéf Sarbu končí v čele CME | foto: Profimedia.cz

Adrian Sarbu rezignoval, matka Novy hledá nového šéfa

  • 101
Generální ředitel mediální skupiny CME, které patří TV Nova, Adrian Sarbu rezignoval na svou funkci. V tiskové zprávě o tom informovala mediální skupina. Důvody jeho odchodu však neuvedla. Sarbu měl přitom čerstvě podepsanou smlouvu do roku 2016. Nyní dostane zlatý padák 107 milionů korun.

"Jsem hrdý, že jsem mohl být součástí této společnosti téměř dvacet let, a že se nám dařilo úspěšně pokračovat v práci v tomto období plném výzev. CME je skvělá společnost plná talentovaných lidí. Jsem přesvědčen, že tato společnost má namířeno k budoucím úspěchům. Moje mise v CME je splněna," uvedl ve svém prohlášení Adrian Sarbu.

Akcie po Sarbově pádu prudce posilují

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV. CME vedle České republiky provozuje televizní stanice na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku.

S akciemi firmy se obchoduje na trhu Nasdaq v USA a na pražské burze cenných papírů. Na tuzemské burze akcie reagovaly na oznámenou změnu posílením o víc než deset procent.

ČTK

Nová pracovní smlouva, kterou s CME podepsal letos v dubnu, mu stejně jako ta předchozí zajišťovala základní roční plat 1,8 milionu dolarů (35,8 milionu Kč) plus výkonové bonusy.

Navíc měl nárok na zlatý padák ve výši 3,6 až 5,4 milionu dolarů (71,6 až 107,5 milionu Kč) podle toho, kdy by k výpovědi došlo. Ze zprávy CME pro americké regulační úřady vyplývá, že si na rozloučenou "odnese" maximální částku 5,4 milionu dolarů. Firma mu alternativně mohla nabídnout vedení rumunských stanic, které Sarbu vybudoval.

Původně se mluvilo o tom, že na zlatý padák mít nárok nejspíše nebude, protože podle všeho jde o jeho dobrovolný odchod.  

Kvůli zajištění hladkého přechodu zůstane Adrian Sarbu zaměstnancem CME až do 1. ledna 2014. "Představenstvo společnosti pověřilo Duco Sickingha, člena představenstva CME, aby vedl komisi ředitelů, která vybere nového ředitele CME," uvedla společnost v tiskové zprávě.

Firma se potýká s obří ztrátou

CME v pololetí výrazně prohloubila ztrátu po zdanění na 150,1 milionu dolarů (2,9 miliardy korun). Ztráta byla čtrnáctinásobně větší než o rok dříve. Výnosy klesly o více než 16 procent na 317,3 milionu dolarů. Výsledky za samotné druhé čtvrtletí byly také slabší než před rokem. CME tento propad vysvětluje změnou obchodní politiky, která na počátku roku kvůli vyšším cenám reklamy odradila řadu dosavadních klientů.

CME uvedla, že bude dál pokračovat v nastavené cestě, včetně zvýšení cen reklamy a zavedení distribučních poplatků. "Board (představenstvo) nadále podporuje cenovou strategii, kterou jsme nastavili v Čechách, a na tom se nic nemění," doplnilo oddělení pro vztahy s investory pro ČTK a dodalo, že obchodní politika pro rok 2014 zatím nebyla oznámena.