(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

Doprava chce rozhýbat nákup regionálních vlaků, dá na ně další miliardy

  • 31
Nákup nových vlaků pro regionální železnice chce ministerstvo dopravy rozhýbat 29miliardovou dotací. O tyto peníze plánuje rozšířit dotační program na pořízení a modernizaci železničních vozidel, jehož prostřednictvím do krajů doposud plynulo zhruba 7,7 miliardy korun z evropského operačního programu Doprava.

Nákup dalších vlaků už ale nebude z evropských peněz, nýbrž z prostředků českého státu a mnohamiliardové půjčky z Evropské investiční banky. Od té si resort dopravy plánuje vypůjčit sto miliard korun na výstavbu silniční a železniční infrastruktury a zároveň na obnovu vozidlového parku na železnici.

„Program, který nyní ministerstvo rozeslalo ostatním resortům a krajům k připomínkování, je prvním projektem, který předpokládá využití peněz z půjčky EIB na pořízení nových vozidel,“ řekl MF DNES mluvčí ministerstva dopravy Jakub Stadler.

Celkem dopravní resort předpokládá, že by se z nabídnutých peněz mohlo na českou železnici podařit nakoupit 110 nových souprav, z čehož 80 by mělo být elektrických a zbylých 30 motorových.

Původně ministerstvo dopravy předpokládalo, že pořízení železničních vozidel mezi roky 2014  až 2020 podpoří částkou bezmála 18 miliard korun z evropských peněz. Nakonec však na vlaky vynaložilo jen 7,73 miliardy korun a zbytek použilo na výstavbu silnic a další dopravní infrastruktury. Šanci získat dotaci tak měly jen čtyři kraje, které si o peníze zažádaly nejdříve. Peníze na pořízení nových vlaků budou žadatelé podle návrhu resortu dopravy moci čerpat až do roku 2025.