Na trati u Uhříněvsi se střetl kamion s vlakem. (6. 9. 2019)

Na trati u Uhříněvsi se střetl kamion s vlakem. (6. 9. 2019) | foto: HZS Praha

Rychlíky i osobní vlaky nahradilo po nehodě 14 autobusů. Zdaleka nestačí

  • 21
Kvůli dopolední srážce příměstského vlaku s nákladním autem na přejezdu v pražské Uhříněvsi povolali železničáři do služeb 14 autobusů. Během odpoledne by mělo dorazit dalších šest. Protože ale kompletně stojí koridorová trať z Prahy na České Budějovice, kterou využívají rovněž vlaky na vytížené příměstské lince do Benešova, nemohou narychlo sehnané autobusy stačit.

„Pouze příměstské vlaky do Benešova jezdí v patnáctiminutovém taktu. Pokud jede jeden dvoupodlažní City Elefant, má kapacitu tři sta cestujících. Když jsou spojené dvě jednotky, pak dvojnásobek,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Trať tak každou hodinu využívají tisíce cestujících a tento výpadek proto nejde jednoduše nahradit.

České dráhy mají pro případ takovéto velké nehody rámcové smlouvy s autobusovými dopravci. Jak rychle se ale podaří náhradní dopravu po uzavření trati zajistit, závisí na aktuálních počtech volných autobusů a řidičů konkrétního dopravce. 

Štěstí v případě nynější nehody je skutečnost, že se odehrála v okolí Prahy, kde železniční dopravce na zajištění náhradních autobusů spolupracuje s krajským dopravní organizátorem Ropid. Velkou část náhradních autobusů tak poskytl ze svých záloh pražský dopravní podnik, uvedl Šťáhlavský. 

Při nehodě se zranilo osm lidí včetně řidiče srbského kamionu a škoda na obou vozidlech a železniční trati dosahuje podle odhadu Drážní inspekce zhruba 25 milionů korun. Srážka vlaku s kamionem navíc strhla elektrické troleje, což komplikuje obnovení provozu.

Podle odhadů by se tak provoz vlaků mohl obnovit nejdříve na večer, pro jistotu železničáři s výlukou předběžně počítají do dnešní půlnoci. Dopravce proto vyzval cestující, kteří mohou cestu odložit, aby tak činili, případně aby využili jiné možnosti dopravy.

Při cestě do Říčan tak doporučují použít příměstské autobusy jedoucí od zastávky metra Háje na linkách 381, 382, 383 a 387.