(ilustrační foto) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Železničáři hledají náhradu škodlivého roundupu, za řešení nabízejí odměnu

  • 53
Správa železnic hledá způsob, jak likvidovat plevel v kolejišti po zákazu karcinogenních glyfosátů. Ty mají z rozhodnutí Evropské unie povolení jen do konce příštího roku, a není jisté, zda bude další využívání herbicidu moci pokračovat. Tomu, kdo poradí, jak udržovat tisíce kilometrů tratí bez doposud široce využívaného přípravku Roundup, nabízejí železničáři jeden a půl milionu korun.

„Vzhledem ke snaze EU zakázat chemické látky pro hubení plevelů na bázi glyfosátu po roce 2022 je problematika velmi aktuální s ohledem k zajištění bezpečnosti provozování dopravní cesty tak i zaměstnanců SŽ a občanů ČR,“ uvádí tuzemský správce železniční dopravní cesty ve výzvě k účasti v soutěži. 

Vítěz soutěže pak má vypracovat studii a navrhnout několik vhodných technologií, které se pak při hubení vegetace v kolejišti a jeho bezprostředním okolí vyzkouší v praxi. Kromě zátěže nové technologie pro životní prostředí požaduje Správa železnic po nové technologii dostatečnou efektivitu a co možná nejjednodušší formu aplikace bez nutnosti opakovaného postřiku během vegetace. Pochopitelně by nový způsob měl být i ekonomicky dostupný. 

O zákazu roundupu v Česku se už vážně uvažovalo v roce 2019, tehdy ale ministerstvo zemědělství konstatovalo, že k nahrazení tohoto toxického herbicidu v boji s plevelem neexistuje adekvátní náhrada. Prostředek byl tak tehdy zakázán pouze pro účely vysušování potravinářských plodin.  

Kralice na Hané končí s glyfosáty. Prostějov na nich i přes petice trvá dál

Některé organizace státní správy se už ale tehdy snažily najít alternativu. Například technické služby města Jeseníku se tehdy pokusily postřik nahradit mechanickým spařením plevelů horkou vodou a následným mechanickým odstraněním zařízením připomínajícím sekačku na trávu. 

Správa železnic se v Česku stará o více než 9 300 kilometrů železničních tratí. Najít prostředek, který by na této délce tratí nahradil uživatelsky jednoduchý a efektivní přípravek Roundup, tak nebude nic jednoduchého.