Ministr dopravy Dan Ťok

Ministr dopravy Dan Ťok | foto: Michal Šula, MAFRA

Ťok vymění vedení Českých drah. Nechci poslouchat, že něco nejde, řekl

  • 211
Jedním z prvních kroků ministra dopravy Dana Ťoka poté, co vláda získala důvěru v Poslanecké sněmovně, bude výměna vedení Českých drah. Důvodem jsou spory ohledně postupu při otevírání trhu železniční dopravy jiným společnostem. Nový management stát vybere v otevřeném výběrovém řízení.

„Budu chtít, aby dozorčí rada vypsala výběrové řízení na členy představenstva, abychom dostali do vedení Českých drah profesionální management, který přestane říkat, proč to nejde, a který se na liberalizaci bude seriozně připravovat,“ řekl MF DNES Ťok

České dráhy zvažují, že koupí konkurenční Leo Express a RegioJet

Konkrétně ministr kritizoval skutečnost, že vedení státem vlastněných drah shodilo ze stolu už dříve schválenou dohodu o postupném vypisování soutěží na jednotlivé rychlíkové linky. Podle vedení ČD plán ministerstva nedostatečně zohledňoval takzvanou síťovost, tedy možnost jednoduchého přestupování při cestě vícero spoji. To ale Ťok považuje za uměle vytvořený problém.

Šéf Českých drah informace o obměně managementu komentovat nechtěl.  „Jako manažer obchodní firmy s patnácti tisíci zaměstnanci, která má veřejně obchodovatelné dluhopisy se závazkem vůči věřitelům za více než 30 miliard korun a mezinárodní rating od agentury Moody´s, mám odpovědnost vůči akcionářům, věřitelům i zaměstnancům,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda představenstva ČD Pavel Krtek.

Stát sice bude chtít v nadcházejícím procesu národnímu dopravci při otevírání trhu pomáhat v rámci české i evropské legislativy, na druhou stranu je ale ministerstvo rovněž garantem toho, že se celý proces uskuteční podle platných evropských pravidel, dodal staronový šéf dopravního resortu.

Obměna vedení drah se bude muset uskutečnit v několika krocích. První z nich bude už tento pátek, na kdy je svoláno zasedání řídícího výboru Českých drah. To má podle Ťoka zvolit nové členy dozorčí rady, která teprve může rozhodovat o odvolání členů vedení společnosti.

Šéf Českých drah Pavel Krtek.

O odvolání generálního ředitele a předsedy představenstva Českých drah Pavla Krtka se v železničních kruzích mluví od loňského podzimu. I ministr Ťok připustil, že o změnách ve vedení ČD uvažuje delší dobu. Se změnami ve vedení takto důležité státní společnosti chtěl však počkat na silnější mandát, který nyní vláda Andreje Babiše získala.

Krtek České dráhy vede od listopadu 2014, kdy na postu předsedy představenstva vystřídal Daniela Kurucze. Toho se opakovaně snažil odvolat Ťokův předchůdce Antonín Prachař. Úřad tehdy změnu obhajoval tím, že dlouhodobě nefungovala komunikace vedení drah s vlastníkem, tedy se státními orgány.

Výběrové řízení na nový management bude otevřené všem, kteří splní kvalifikační předpoklady. Přihlásit se do něj tak mohou i stávající představitelé vedení Českých drah.