Václav Nebeský, náměstek ministerstva pro místní rozvoj

Václav Nebeský, náměstek ministerstva pro místní rozvoj | foto: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Šéfem Českých drah se stal úředník Václav Nebeský

  • 48
Novým šéfem Českých drah se stal politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský. Spolu s ním výběrová komise do vedení státem vlastněného dopravce doporučila bývalého předsedu Sdružení dopravních podniků Michala Krause. Doplněním obou nových členů vrcholného vedení je pětičlenné představenstvo po loňské personální smršti konečně kompletní.

Výběrového řízení na dva nové členy představenstva se zúčastnilo na tři desítky uchazečů, do užšího výběru se podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka dostalo čtrnáct z nich. Kromě obou zmiňovaných byla v užším výběru jména šéfa Drážního úřadu Jiřího Koláře, ředitele Státní správy hmotných rezerv Pavla švagra nebo bývalého člena představenstva Martina Koláře.

O post generálního ředitele se pak ještě ucházel nynější místopředseda představenstva Českých drah Radek Dvořák, který firmu vede od červnového odvolání Miroslava Kupce.

Nebeský je tak během posledního roku už čtvrtým šéfem státního dopravce. Střídání lidí na nejvyšším postu zahájila snaha exministra dopravy Dana Ťoka o úplnou obměnu managementu drah v období, kdy se dopravce musel připravovat na předání části dopravních výkonů konkurenci.

Plán kompletní obměny však řada dopravních expertů kritizovala a poukazovala na možnou destabilizaci podniku. Přestože od ní nakonec bývalý šéf resortu upustil, komplikacím v sestavování nového managementu se nevyhnul. Sesazený generální ředitel Pavel Krtek totiž odmítl funkci místopředsedy a vedení dopravce opustil definitivně. Prořídlé dvoučlenné vedení Českých drah tak bylo dva týdny neusnášeníschopné a nemohlo přijímat žádná zásadní rozhodnutí.

Nebeský byl žhavým kandidátem na post vedení Českých drah už v létě, kdy se spekulovalo o tom, že jej ministr protlačí do vedení ČD napřímo.  „Zcela musím odmítnout jakékoli spekulace, že by pan Nebeský měl být na pondělním jednání dozorčí rady zvolen šéfem ČD. Toto tvrzení je zcela nepravdivé a lživé. Šéfa ČD určí otevřené výběrové řízení, jak říkal premiér,“ reagoval tehdy na dotazy novinářů Kremlík.